Η διαφορετική προσέγγιση ΗΠΑ-Ισραήλ στο θέμα του Ιράν επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση για αναβολή της κοινής άσκησης που είχαν σχεδιάσει. Μπορεί η δικαιολογία να ήταν “οικονομικοί λόγοι”,αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η αιτία.Και περισσότερο απ΄ όλους οι ισραηλινοί οι οποίοι μέσω του Τύπου τους υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να τραβήξει άλλο το σχοινί,αυτή την ώρα.
Από την άλλη το Ισραήλ δείχνει ανυπόμονο να επιτεθεί στο Ιράν και αυτή η διαφορετική προσέγγιση φαίνεται ότι οδηγεί στην χειρότερη αντιπαράθεση -αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο για ΗΠΑ και Ισραήλ- μεταξύ των δύο χωρών.
Η απόφαση των αμερικανών να στείλουν ακόμη ένα αεροπλανοφόρο στο Περσικό και η πιθανή αποστολή κι άλλου και η αύξηση ετοιμότητας όλων των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη περιοχή είναι ενδεικτικό στοιχείο της ανησυχίας των αμερικανών ,ότι το Ισραήλ μπορεί να τολμήσει το χτύπημα μόνο του.Και αυτό θα προκαλέσει τις ανεξέλεγκτες αντιδράσεις του Ιράν ,θέτοντας σε κίνδυνο και τις αμερικανικές δυνάμεις.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη και για τις κατηγορίες που δέχεται για εμπλοκή της στις δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων και με επίμονες και κατηγορηματικές δηλώσεις προσπαθεί να απεμπλακεί. Αυτή η προσπάθεια ενοχλεί από την άλλη το Ισραήλ.
Πηγές DEBKAfile πάντως αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί στέλνουν στο Περσικό και τρίτο αεροπλανοφόρο το USS Abraham Lincoln.Την ερχόμενη Πέμπτη στο Ισραήλ θα βρεθεί ο επικεφαλής του Αμερικανικού Επιτελείου Μ.Ντέμπσεϊ με αποστολή να πείσει τους Ισραηλινούς να μην προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση τώρα.
Οι “οικονομικοί” περιορισμοί” που αποτέλεσαν το πρόσχημα για την ακύρωση της άσκησης είναι δύσκολο να πείσουν δεδομένου ότι πολλά χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί από την μεταφορά 9000 στρατιωτών στο Ισραήλ ,σε μια αποστολή που έμοιαζε περισσότερο με ανάπτυξη στρατευμάτων παρά για άσκηση.
ΗΠΑ και Ισραήλ διαφωνούν στα εξής σημεία,σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ:
•Ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι είναι πρόωρο το πέρασμα από τις κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν στη στρατιωτική δράση. Χρειάζεται χρόνο για να πείσει περισσότερες κυβερνήσεις να τον υποστηρίξουν.
•Οι Ισραηλινοί ηγέτες, έχουν την υποψία ότι η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να κωλυσιεργεί σκόπιμα με την ελπίδα να ενθαρρύνει το Ιράν να αρχίσει διαπραγματεύσεις και έτσι να αποφευχθεί μια στρατιωτική αναμέτρηση που το Ισραήλ θέλει,γιατί πιστεύει ότι το Ιράν θα εκμεταλλευθεί τη κατάσταση για να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
•Ο Πρόεδρος Ομπάμα επιμένει ότι σε μια επίθεση στο Ιράν η ΗΠΑ πρέπει να έχουν το πάνω χέρι ίσως και χωρίς καμία ισραηλινή στρατιωτική εμπλοκή.Το Ισραήλ δεν συμφωνεί.
Οι Αμερικανοί φοβούνται μια αιφνιδιαστική στρατιωτική πρωτοβουλία του Ισράηλ και προσπαθούν με την αποστολή στραττευμάτων αλλά και εξελιγμένων αμυντικών συστημάτων να πείσουν την ηγεσία του ότι δεν πρόκειται να μείνει χωρίς προστασία.Υπάρχει όμως μεγάλη δυσπιστία και κυρίως υπάρχει τελείως διαφορετεική “ανάγνωση” των εξελίξεων με το Ιράν.Κι αυτό είναι πρόβλημα.