Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως λόγω των υψηλών τιμών πώλησης ενέργειας. Μεγαλώνοντας τα κρατικά έσοδα επέτρεψαν επίσης στις δημόσιες δαπάνες να αυξηθούν σημαντικά, και ο προϋπολογισμός της Ρωσίας αυξάνεται κάθε χρόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Οι αυξήσεις από το 2005 ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, με το προϋπολογισμό του 2011 να είναι 66% μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό του 2005. Αυτό επέτρεψε στη Μόσχα να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα, την ασφάλεια, τη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης επενδύσει σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι η μαζική αναβαθμιση στο σύστημα αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που θα συμβάλει στη στήριξη της Ρωσίας στο μέλλον.
Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο ανησυχεί επειδή συνεχίζει να αυξάνει τον προϋπολογισμό εξαρτόμενο από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου – κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθείγια πόσο θα συνεχιστεί.
Πολλοί παράγοντες έχουν σήμερα συμβάλει στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου ψηλά. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι υψηλές τιμές θα συνεχιστούν, με μειωμένη την κατανάλωση στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή .
Το ρωσικό Υπουργικό Συμβούλιο συζητά αντικρουόμενες προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2013-2015 και σχέδια της κυβέρνησης για να περικόψει δαπάνες, προκειμένου να προστατευθεί από μια πιθανή μείωση των τιμών της ενέργειας. Το θέμα των περικοπών των δαπανών έχει πολώσει το Κρεμλίνο, ιδίως όσον αφορά τις συνέπειες των περικοπών των κοινωνικών ή των αμυντικών προϋπολογισμών. Περικοπές σε κάθε τομέα θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην κοινωνική σταθερότητα της χώρας και την εθνική άμυνα. Ωστόσο, χωρίς περικοπές δαπανών, η Μόσχα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη διατήρηση της σταθερότητας σε μακροπρόθεσμη βάση.
STRATFOR