Τέσσερα στρατόπεδα προσφύγων από Συρία ετοιμάζει η Τουρκία

Τέσσερα νέα στρατόπεδα προσφύγων από την Συρία ετοιμάζεται να ανοίξει η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Τουρκικής »Ερυθράς Ημισελήνου» Αχμέτ Λουτφί Ακάρ.Η  κατασκευή των στρατοπέδων θα ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών και ότι πλέον η »Ημισέληνος»θα είναι έτοιμη για την φιλοξενία 200.000 προσφύγων από την Συρία, σύμφωνα με την Sabah.  
Η Hurriyet αναφέρει ότι 20.000 πρόσφυγες που τώρα διαμένουν προσωρινά σε σχολεία και φοιτητικούς κοιτώνες θα μεταφερθούν στα στρατόπεδα πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Την ίδια στιγμή επίκειται επίσκεψη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο στρατόπεδο προσφύγων Απαϊντίν . Πρόκειται για το στρατόπεδο που φιλοξενεί περί τους 4.000 Σύρους στρατιώτες που έχουν αποσκιρτήσει απο το καθεστώς Ασσαντ και στο οποίο πρόσφατα είχε απαγορευτεί πρόσβαση σε αντιπροσωπεία του κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Η Hurriyet αναφέρει ότι ο αρχηγός του (σοσιαλδημοκρατικού) CHP κ.Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η παρουσία στρατοπέδου των αποσκιρτήσαντων από των Συριακό στρατό στρατιωτών είναι αντισυνταγματική . Ο κ.Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την άδεια της Εθνοσυνέλευση είτε για να αναπτύξει στρατεύματά στο εξωτερικό, είτε για να δεχθεί παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία . Ο κ.Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε επίσης ότι θα φέρει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Η Sabah αναφέρει από την πλευρά της ότι το εν λόγω στρατόπεδο δημιουργήθηκε βάσει ενός νόμου του 1941 που επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να παράσχει προστασία στους αποσκιρτήσαντες στρατιώτες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην πατρίδας τους , ενώ τα όπλα των στρατιωτών έχει κατακρατήσει ο τουρκικός στρατός. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η νομική υπόσταση της παρουσίας των Σύρων στρατιωτών πηγάζει από τις αποφάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ο 1997 και 2002 σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται να δοθεί άσυλο μόνον όταν οι στρατιώτες απόσχουν εντελώς από στρατιωτικές δραστηριότητες.