Τα μικρά ιρανικά υποβρύχια αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον αμερικανικό στόλο στον Περσικό Kόλπο όπου οι ΗΠΑ ετοιμάζονται ταχέως για ναρκοπόλεμο.
Το φόβο για τα μικρά ιρανικά υποβρύχια διατύπωσε στο έντυπο The Christian Science Monitor ο παλιός διοικητής κ. Χρίστοφερ Χάρμερ, ο οποίος από το 2008 ως το 2009 εργάστηκε ως Διευθυντής του Κέντρου του προγραμματισμού επιχειρήσεων του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.
Ο πρώην αξιωματικός εξήγησε ότι τέτοια υποβρύχια οι Ιρανοί μπορούν να διασκορπίσουν σε όλο τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα και ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δσκολος.Κάθε υποβρύχιο που ζυγίζουν λιγότερο από 500 τόνους θεωρείται γενικά ως ένα μίνι-υποβρύχιο.Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, ενώ τα ντίζελ-ηλεκτρικά μίνι-ιρανικά υποβρύχια έχουν περιορισμένο εύρος, έχουν σωλήνες τορπιλών και μπορούν να βάλουν γρήγορα.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι πιο εξοικειωμένο με τον εντοπισμό μεγάλων, από τη σοβιετική εποχή, πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, κάτι που το Ιράν το γνωρίζει καλά, πρόσθεσε ο κ. Χάρμερ.Δήλωσε ακόμη ότι το ψάξιμο για μικρά υποβρύχια σε ρηχά νερά είναι πολύ πιο δύσκολη επιχείρηση, γιατί το ακουστικό τους ίχνος είναι πολύ πιο αδύναμο, δηλαδή τα μικρότερα υποβρύχια κάνουν λιγότερο θόρυβο.Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, οι ιρανοί στρατιωτικοί έχουν θέσει ως προτεραιότητα αυτά τα μίνι-υποβρύχια και (έχουν επιταχύνει την κατασκευή τους. Επι πλέον,πρόσθεσε, μπορούν να κρυφτούν και να περιμένουν σε ενέδρεςς την κατάλληλη στιγμή για χτύπημα. Τα υποβρύχια αυτά μπορούν ΝΑ τοποθετούν γρήγορα και κρυφά νάρκες στους» δρόμους κυκλοφορίας» των πλοίων του εχθρού ή, π.χ. των δεξαμενοπλοίων. Έτσι σε περίπτωση πολέμου οι Ιρανοί θα μπορέσουν να κλείσουν γρήγορα τα στενά του Ορμούζ.
Η ναυπήγηση των υποβρυχίων έχει τεθεί από τους Ιρανούς στη γραμμή παραγωγής: 19 σκάφη ήδη έχουν τεθεί σε εκμετάλλευση και κάθε χρόνο καθελκούνται 4 υποβρύχια, η οποία είναι μια «στρατηγικής σημασίας» δύναμη.
Πέντε χρόνια πριν, το Ιράν «δεν είχε μίνι-υποβρύχια», δήλωσε ο κ. Χάρμερ, ο οποίος είναι σήμερα ένας ανώτερος αναλυτής ναυτική στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει τώρα 19 σε λειτουργία και κατασκευάζει κατά μέσο όρο τέσσερα τοις χρόνια,
Το Ιράν έχει επίσης «σημαντική ειδική ικανότητα επιχειρήσεων,» συμπεριλαμβανομένων των «εκτενώς» εκπαιδευμένων βατραχάνθρωπων, δήλωσε ο Χάρμερ.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ -που ετοιμάζονται για μια σύγκρουση στα Στενά του Ορμούζ- θεωρούν ότι 10 ημέρες θα χρειαστούν οι δυνάμεις τους για να “ανοίξουν” τα Στενά σε περίπτωση που το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του και το ναρκοθετήσει.
όπως έγραψε το ΟnAlert και σύμφωνα με τους Los Angeles Times το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε στον Κόλπο τα ειδικά υποθαλάσσια “οχήματα” Sea Foxes τα οποία χρησιμοποιούνται για καταστροφή ναρκών. Οι γερμανικής κατασκευής, “θαλάσσιες αλεπούδες”,αξίας $ 100.000 η μία , μπορούν να καταστρέφουν τις θαλάσσιες νάρκες που πιθανόν το Ιράν να ποντίσει στα Στενά του Ορμούζ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επίσης στείλει πρόσφατα 4 ναρκαλιευτικά,για να ενισχύσει τη παρουσία των ΗΠΑ στη περιοχή.όπως και μια πλωτή βάση από όπου θα εξορμούν και βατραχάνθρωποι. Ήδη υπάρχουν στον Κόλπο δύο αεροπλανοφόρα, μία μοίρα αεροσκαφών F 22 αλλά και δύο ταξιαρχίες του στρατού που βρίσκονται στο Κουβέϊτ.Το σύστημα Sea Fox έχει χρησιμοποιηθεί και στη Λιβύη για καταστροφή ναρκών.