Συρία: Η Δαμασκός προσπαθεί να «σκοτώσει» το σχέδιο Αναν

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησε σήμερα το καθεστώς της Δαμασκού ότι προσπαθεί «να σκοτώσει το σχέδιο Αναν» με την τρομοκρατία.

«Το καθεστώς προσπαθεί τώρα να σκοτώσει το σχέδιο Αναν, με ένα νέο τρόπο, αυτόν της τρομοκρατίας», τόνισε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Μπουρχάν Γαλιούν, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, μια ημέρα μετά τις επιθέσεις στη Δαμασκό που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων.

Ο ίδιος κατηγόρησε το καθεστώς Ασαντ ότι έχει στενές σχέσεις με το δίκτυο της αλ Κάιντα και «χρησιμοποιεί την τακτική των εκρήξεων στις πόλεις για να τρομοκρατεί τον πληθυσμό».

Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν χθες Παρασκευή σε συνοικία της Δαμασκού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 55 άνθρωποι και να τραυματιστούν 372. Τόσο η συριακή κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση αρνούνται την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης που ενισχύει τους φόβους για γενικευμένο εμφύλιο στη Συρία.

«Το σχέδιο Αναν βρίσκεται σήμερα σε κρίση. Αν το καθεστώς συνεχίζει να το αγνοεί, αν συνεχίζει να καταφεύγει στην τρομοκρατία και τις βόμβες, το σχέδιο θα πεθάνει», τόνισε ο Γαλιούν.

Ο ίδιος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην χαλαρώσει την πίεση στη Δαμασκό. «Αν η διεθνής κοινότητα θέλει να σώσει το σχέδιο Αναν, πρέπει να αρχίσει τις προσπάθειες τώρα», υπογράμμισε ο Γαλιούν.

Τέλος, ο Γαλιούν είπε πως το ανησυχητικό είναι πως «αν το καθεστώς της Δαμασκού δεν εφαρμόσει το σχέδιο Αναν δεν θα τιμωρηθεί».

«Ο Ασαντ έχει την αίσθηση ότι μπορεί να μην εφαρμόσει το σχέδιο και να μην υποστεί συνέπειες», κατέληξε.