Την κλιμάκωση των πειρατικών επιθέσεων από το φθινόπωρο του 2010 και κατά τους πρώτους μήνες του 2011 με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή 35 πλοία να τελούν υπό κατάληψη και 700 ναυτικοί να κρατούνται όμηροι, επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην 8η Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 60 χώρες και υπό την προεδρία της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσιάλης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας «συνεκτικής και αναθεωρημένης στρατηγικής» για την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία να λαμβάνει υπόψη τα «νέα δεδομένα», όπως η επέκταση της δραστηριότητας των πειρατών πέρα από τον κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη σημείωσε ότι με επιστολή που απηύθυνε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Άστον και σε όλους τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, επιδιώκει να «κινητοποιήσει περαιτέρω» τη διεθνή κοινότητα για το ζήτημα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την τύχη των ναυτικών-ομήρων.
Ο κ. Μητσιάλης τόνισε τη σημασία της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της επιχειρησιακής διάστασης της πειρατείας και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) της Κρήτης, στην εκπαίδευση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πειρατών στις θάλασσες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΝΑΠ Κρήτης ad hoc σεμινάριο επί ζητημάτων ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Τέλος, υπογράμμισε ότι μια αναβάθμιση του «Οδηγού Πρακτικών Καλής Διαχείρισης» που απευθύνεται στα εμπορικά πλοία για την αυτοπροστασία τους και η ενδεχόμενη υποχρεωτική εφαρμογή του θα πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή, προσθέτοντας τη σημασία υιοθέτησης μιας «αποτελεσματικής πολιτικής» για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των δικτύων χρηματοδότησης της πειρατείας, τόσο στην περιφέρεια της Σομαλίας όσο και ανά τον κόσμο.
Στο κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας Επαφής, μεταξύ άλλων, τονίζεται η άμεση αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας «συνολικής στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα περιλαμβάνει στρατιωτικά μέτρα, ενέργειες επιβολής του νόμου, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη διεύρυνσης των δυνατοτήτων της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τη δίωξη και φυλάκιση των πειρατών, αλλά και όσων τους χρηματοδοτούν.