«Συγχαρητήρια» στους σοβιετικούς κατασκόπους έδωσε ο Πούτιν

Nordic Monitor

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε τους επιστήμονες της εποχής του ψυχρού πολέμου για το ότι έκλεψαν πυρηνικά μυστικά των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι αυτό δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να παραμείνουν η μοναδική δύναμη που διέθετε πυρηνικά όπλα, μια δήλωση που αντανακλά τη θέση του ότι η Ρωσία αποτελεί το αντίβαρο στην αμερικανική ισχύ σε διεθνές επίπεδο.

   

Οι κατάσκοποι οι οποίοι της παρέδωσαν δεδομένα βοήθησαν τη Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει την δική της ατομική βόμβα, είπε μιλώντας σε ανώτερους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων.

   

«Ξέρετε, όταν οι [Ηνωμένες] Πολιτείες είχαν ήδη πυρηνικά όπλα και η Σοβιετική Ένωση μόλις τα κατασκεύαζε, λάβαμε ένα σημαντικό όγκο πληροφοριών μέσω καναλιών της σοβιετικής κατασκοπείας», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass.

    Οι κατάσκοποι «μετέφεραν τις πληροφορίες όχι σε μικροφίλμ, αλλά κυριολεκτικά σε βαλίτσες. Βαλίτσες!», πρόσθεσε ο ίδιος.

   

Τα σχόλια του Πούτιν αναφέρονταν στην χαραυγή του ψυχρού πολέμου, πριν από μισό και πλέον αιώνα, αλλά αντηχούν ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει διαρκώς τελευταία: οι ΗΠΑ πρέπει να περιοριστούν, και η Ρωσία είναι η χώρα που πρέπει το κάνει.

   

Ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι υπήρχαν κατάσκοποι μεταξύ των επιστημόνων που εργάζονταν στο λεγόμενο Manhattan Project, το σχέδιο για την κατασκευή της ατομικής βόμβας στις ΗΠΑ. Ο Πούτιν είπε ότι εκείνοι που βοήθησαν την Μόσχα να κατασκευάσει την δική της βόμβα έδρασαν διότι ανησυχούσαν για την ανθρωπότητα.

   

«Ήταν η αφρόκρεμα του επιστημονικού κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην Αμερική, και προσωπικά αποκόμισα την εντύπωση ότι συνειδητά [οι επιστήμονες] μας έδωσαν πληροφορίες για την ατομική βόμβα. Το έκαναν συνειδητά, διότι η ατομική βόμβα είχε χρησιμοποιηθεί στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι κι οι επιστήμονες, η ελίτ της διανόησης της ανθρωπότητας την εποχή εκείνη, αντιλαμβάνονταν σε τι θα μπορούσε να οδηγήσει η κατοχή ενός τέτοιου όπλου από μόνο μία δύναμη», φέρεται να είπε ο Πούτιν.

   

Η «ανάγκη» η χώρα να αποτελέσει αντίβαρο στην ισχύ των ΗΠΑ είναι μια διαρκώς επανερχόμενη θεματική επί των ημερών του Πούτιν στην εξουσία αφότου ο ίδιος –πρώην σοβιετικός κατάσκοπος– έγινε πρόεδρος της Ρωσίας το 2000. Ο Πούτιν παραχώρησε την προεδρία στον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κι έγινε πρωθυπουργός το 2008, αλλά διεκδικεί ξανά την προεδρία την 4η Μαρτίου.

   

Το 2010, επέκρινε την Ουάσινγκτον διότι βοήθησε τους εξεγερμένους στη Λιβύη να ανατρέψουν το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Το τελευταίο διάστημα λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν παρόμοια σχέδια για τη Συρία–η Μόσχα άσκησε βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.