Η κλιμακούμενη βία στο Χαλέπι της Συρίας ωθεί στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής τους κατοίκους της πόλης που ζουν κάτω από βομβαρδισμούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι σφοδρές μάχες που μαίνονται στο Χαλέπι ανάμεσα στην αντιπολίτευση και κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της πόλης. Η ΔΕΕΣ περιγράφει το Χαλέπι ως μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο στα πέντε χρόνια της σύγκρουσης.
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα από την κλιμάκωση της βίας, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον των ανταρτοκρατούμενων περιοχών, ενώ η αντιπολίτευση βομβαρδίζει επίσης κατοικημένες περιοχές στις συνοικίες της πόλεις που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Μια από τις κύριες φιλοκυβερνητικές συριακές εφημερίδες αναφέρει σήμερα ότι ο στρατός θα εξαπολύσει προσεχώς μια μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβει το Χαλέπι και την επαρχία του.
«Είναι καιρός να αρχίσει η μάχη για την πλήρη απελευθέρωση του Χαλεπιού», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας al-Watan.
«Δεν είναι μυστικό ότι ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν προετοιμάσει αυτή την αποφασιστική μάχη για την αποκάθαρση του Χαλεπιού από τους τρομοκράτες. Θα αρχίσει σύντομα και θα τελειώσει γρήγορα», διαβεβαιώνει η εφημερίδα.
Το Χαλέπι, πρώην εμπορικό σταυροδρόμι της Συρίας, είναι διαιρεμένο από τον Ιούλιο του 2012 ανάμεσα στις δυτικές συνοικίες που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τις ανατολικές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.
Πηγή προσκείμενη στο καθεστώς ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο στρατός προετοιμάζει μια ευρεία επιχείρηση μέσα στις επόμενες ημέρες για να απωθήσει τους αντάρτες από τα περίχωρα της πόλης και να δημιουργήσει ‘μια ζώνη ασφαλείας’ γύρω από την πόλη περικυκλώνοντάς την πλήρως».
«Η ανακατάληψη του Χαλεπιού και στη συνέχεια του συνόλου της επαρχίας θα είναι ένα σκληρό πλήγμα για όλους αυτούς που σκέπτονται να διαιρέσουν τη Συρία ή να εγκαθιδρύσουν μια οποιαδήποτε οντότητα (..) χωρίς καμιά αναφορά στο Σύνταγμα της χώρας και στη βούληση της πλειοψηφίας του λαού», υπογραμμίζει η al- Watan.
«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία (στη Συρία) έδωσε μια ευκαιρία στην εκεχειρία ως μέσο για να σταματήσει η αιματοχυσία, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των ρώσων φίλων μας, παρά την πεποίθησή της ότι οι τρομοκράτες και οι περιφερειακοί ανάδοχοί τους θα επωφελούνταν από την κατάσταση για να ενισχύσουν τις τάξεις τους, να αποκτήσουν επιμελητειακή υποστήριξη και να παραβιάσουν την κατάπαυση του πυρός ώστε να αλλάξουν την πραγματικότητα επί του πεδίου», υπογραμμίζει η εφημερίδα.