Αύριο Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, 10 σκάφη με 350 ακτιβιστές από 22 χώρες (ανάμεσα στους οποίους και ο Σουηδός συγγραφέας Χέννινγκ Μάνκελλ) αναμένεται να ξεκινήσουν τον πλου τους προς τη Γάζα, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, ένα ασθενοφόρο και τσιμέντο. Η πρωτοβουλία αυτή, αντίστοιχη της περσινής (που έληξε με την επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό σκάφος και τον θάνατο εννιά τούρκων πολιτών), έχει κατακριθεί από τις αρχές του Ισραήλ που απειλούν με τελεσίγραφα όσους εμπλακούν στην αποστολή, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «παράνομη πράξη», καθώς το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα της αυτο-άμυνας».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ παρεμβαίνοντας κατευναστικά κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών που μετέχουν κατά ένα τρόπο στην αποστολή, να αποθαρρύνουν τους πολίτες τους καθώς δημιουργείται ένα «δυναμικό επικίνδυνης κλιμάκωσης». Στη συνέχεια αυτών των εξελίξεων, η Γαλλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ προέτρεψαν τους πολίτες τους να απέχουν από αυτή την αποστολή, ενώ η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ δήλωσε πως το πλοίο «Mavi Marmara» δεν θα λάβει μέρος στην αποστολή «εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων».
Επίσης δύο γερμανοί βουλευτές (που είχαν λάβει μέρος στην περσινή αποστολή) δήλωσαν πως θα πειθαρχήσουν στην απόφαση του κόμματός τους (της Αριστεράς) και δεν θα λάβουν μέρος στην αποστολή, ενώ αντίθετα αμερικανο-εβραίοι εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να φύγουν με σκάφος που θα έχει την αμερικανική σημαία προς συνάντηση με τον στολίσκο στα ανοιχτά της Κύπρου και ιρλανδοί ακτιβιστές ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησής τους για να επιτραπεί από το Ισραήλ ο ελλιμενισμός των πλοίων στη Γάζα.
Κατά πληροφορίες επίσης, ο «στόλος» περιλαμβάνει: ένα σκάφος ιταλικό, ένα ιρλανδικό, ένα ισπανικό, δύο ελληνο-σουηδο-νορβηγικά, ένα της Παλαιστινιακής διασποράς, δύο γαλλικά (το ένα απέπλευσε από την Κορσική και το άλλο θα αποπλεύσει από Ελλάδα) και δύο ελβετικά (που θα αποπλεύσουν από ιταλικά λιμάνια).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, εξάλλου, οι δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος στην αποστολή θα υποστούν την κύρωση της απαγόρευσης εισόδου στο Ισραήλ για 10 χρόνια, ενώ το υλικό τους θα κατασχεθεί. Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών που εδρεύει στο Ισραήλ, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη δήλωσή της που «εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δέσμευση του Ισραήλ υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου» και υπογράμμισε πως «οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς απειλές κι εκφοβισμούς».
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι το θέμα της αποστολής στη Γάζα, στην Τουρκία εμφανίσθηκε να συναρτάται με μια ευρύτερη αναδιάταξη της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή. Όπως σημειώνει σχετικά ο τουρκικός Τύπος («Χουριέτ») ο Φετουλλάχ Γκιουλέν (ισχυρός ισλαμιστής ιμάμης) είχε αποδοκιμάσει την περσινή απόπειρα του «Mavi Marmara» να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ΙΗΗ βρέθηκε φέτος χωρίς επιχειρήματα αφού οι Ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στην Ερυθρά Ημισέληνο να μεταφέρει στη Γάζα όσο φαρμακευτικό υλικό είχε συλλέξει μέσω του περάσματος Ερέζ.
Ο ανασχεδιασμός των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, εξάλλου, φαίνεται πως ευνοεί την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς ενώ μέχρι πρότινος η Άγκυρα και η Δαμασκός σχεδίαζαν κοινά υπουργικά συμβούλια και άρση του καθεστώτος των θεωρήσεων, οι εσωτερικές εξελίξεις στη Συρία και η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν στην κυβέρνηση Άσαντ, είχε ευμενή αντίκτυπο στο Ισραήλ – χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχάρη τον Τ. Ερντογάν για την επανεκλογή του.
Τέλος, το θέμα της αποστολής της Γάζας αναμφίβολα θα επηρεάσει και την εξέλιξη του αιτήματος των Παλαιστινιακών αρχών για αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους, που αναμένεται να υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Επί του θέματος πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυππέ συγκάλεσε σύνοδο του Κουαρτέτου (όπου μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ) στις 11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.