Στη Γερμανία τσακώνονται για το αν πρέπει να βραβεύσουν τον Πούτιν.

 Συνεχίζεται και σήμερα η πολεμική στη Γερμανία για την επικείμενη απονομή ενός βραβείου για τον πρωτοποριακό του ρόλο στην πολιτική στον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ σκέφτεται να επιστρέψει το δικό του στην περίπτωση που τελικά το βραβείο δοθεί στον Πούτιν. 

   

Μέχρι χθες Παρασκευή το Βερολίνο εκτιμούσε ότι πρόκειται για μία ιδιωτική υπόθεση, καθώς το βραβείο απονέμεται από έναν ιδιωτικό σύλλογο. 

    Σήμερα πάντως ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρκους Λένινγκ δήλωσε στην εφημερίδα Τάγκεσπίγκελ (Tagesspiegel) «θα χαιρέτιζα την απόφαση να μην δοθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό το βραβείο». 

  

  Ηδη ο δανός καλλιτέχνης Ολαφουρ Ελιασον επέστρεψε το βραβείο Κβαντρίγκα (Quadriga) που έλαβε πέρυσι, σύμφωνα με την γκαλερί που τον εκπροσωπεί στο Βερολίνο, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σονταγκτσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung) που θα δημοσιευθεί αύριο. 

   

Σύμφωνα μάλιστα με την Τάγκεσπίγκελ, η οποία επικαλείται το περιβάλλον του Χάβελ, που τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο το 2009, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο» να επιστρέψει και εκείνος το βραβείο του. 

   

Η εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ (Bild am Sonntag) αναφέρει σε άρθρο της τις ίδιες πληροφορίες προσθέτοντας ότι ο Χάβελ έδωσε «τελεσίγραφο» μέχρι τη Δευτέρα στο σύλλογο που απονέμει το βραβείο Κβαντρίγκα να ανακαλέσει την απόφασή του. 

   

Τα βραβεία Κβαντρίγκα –το τέθριππο που κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου– απονέμονται από το 2003 κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής για την ενοποίηση της Γερμανίας. Οι τιμώμενοι είναι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

   

Ο ιδιωτικός σύλλογος «Πολιτικό Εργαστήρι-Γερμανία» (Werkstatt Deutschland) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί στον Πούτιν, απόφαση που ελήφθη έπειτα από μία «έντονη συζήτηση» των μελών της επιτροπής η οποία αποτελείται από 20 προσωπικότητες, επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους. 

   

Από τότε έχει ξεσπάσει πολεμική στη Γερμανία εξαιτίας της αμφιλεγόμενη στάσης του Πούτιν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. 

    Αντιμέτωπο με αυτές τις αντιρρήσεις το «Πολιτικό Εργαστήρι-Γερμανία» «θα ξανασυζητήσει την απονομή» του βραβείου στον Πούτιν, όπως δήλώσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπός του. 

   

Σύμφωνα μάλιστα με την Μπιλντ αμ Ζόνταγκ ο σύλλογος εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβληθεί η φετινή απονομή σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο.