Σκληρή κριτική των σοσιαλιστών στη Βουλγαρία για απόσυρση από τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

«Απρόβλεπτη, αλαζονική, κατασταλτική, δειλή». Αυτοί  είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ στη Βουλγαρία, για να περιγράψει την πολιτική της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών μίλησε για συστηματική προσπάθεια των κυβερνώντων να εξασφαλίσουν την «αποτυχία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Βουλγαρίας.

«Διέγραψαν το σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».  Γιατί χαίρονται, άραγε, συμπεριλαμβανομένων και μερικών κατοίκων του Μπουργκάς; Στο λιμάνι της πόλης τους, κάθε χρόνο ξεφορτώνονται 7 με 10 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου με χρήση τεχνολογίας και εγκαταστάσεων από τη δεκαετία του 1970 (σ.σ. για της ανάγκες του μοναδικού διυλιστηρίου πετρελαίου της Βουλγαρίας «Lukoil Neftochim»). Ωστόσο, η Βουλγαρία θα χάσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για επενδύσεις, αν δεν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Τώρα, πρόσθεσε, έρχεται και η σειρά του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», τουλάχιστον σύμφωνα με τις ενδείξεις, που δίνει η κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου μπορεί να αναζωογονήσει όλη την οικονομία μας, να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Στανίσεφ.

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) μίλησε για την «απρόβλεπτη και λανθασμένη» κυβερνητική πολιτική, απευθυνόμενος στη σύνοδο της εθνικής ηγεσίας των σοσιαλιστών στη Σόφια, το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΒΣΚ επισήμανε ότι «το κύριο όπλο, το οποίο χειρίζεται και εκμεταλλεύεται η άκρως αποτελεσματική προπαγανδιστική μηχανή του κυβερνώντος κόμματος είναι ο γνωστός «κανόνας» που υποστηρίζει, ότι κάθε ψέμα γίνεται αλήθεια, όταν επαναληφθεί εκατό φορές».

Σε προηγούμενες αναφορές του στον «ακήρυχτο πόλεμο», το οποίο έχει κηρύξει στο σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, από την ανάληψη της εξουσίας πριν δυόμισι χρόνια, διαμέσου συστηματικών δημόσιων αναφορών στους υποτιθέμενους «κινδύνους για το περιβάλλον και για τον τουριστικό κλάδο στη Μαύρη Θάλασσα» εκ μέρους αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του προέδρου της κυβέρνησης Μπορίσοφ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η καινούργια σύγχρονη υποδομή του μελλοντικού πετρελαιαγωγού όχι μόνο δεν θα αυξήσει, αλλά θα περιορίσει τους κινδύνους για το περιβάλλον στο λιμάνι του Μπουργκάς επειδή θα στηρίζεται στην πλέον μοντέρνες προηγμένες τεχνολογίες στην προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας, ο κ. Στανίσεφ δήλωσε επίσης ότι κύριος πολιτικός στόχος των Σοσιλιστών για το 2012 είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να τεθεί τέρμα στην «αλαζονική, κατασταλτική και δειλή», κατά τα λόγια του, εξουσία του ΓΕΡΜΠ, δια της νίκης στις δύσκολες βουλευτικές εκλογές του 2013.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να αποδείξει το ρόλο του ως η μοναδική εναλλακτική λύση στο ΓΕΡΜΠ, «δια της εκπλήρωσης του εθνικού καθήκοντος των σοσιαλιστών να βάλουν τέρμα σε μια εξουσία, η οποία έχει ξεχαστεί σε τέτοιο βαθμό (ιδιαίτερα ο πρόεδρος της κυβέρνησης) ώστε να ζητάει από μας να την ευγνωμονούμε, κιόλας, γιατί έχει την καλοσύνη να μας κυβερνάει», όπως είπε ο πρόεδρος του ΒΣΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί του αντιθέτου.
Ισχυρό και επιτυχημένο επικείμενο συνέδριο, κινητοποίηση, άριστη διοργάνωση και πειστικά μηνύματα στην προεκλογική εκστρατεία ζήτησε από τους οπαδούς των σοσιαλιστών ο πρόεδρος του ΒΣΚ ενώ έθεσε ως προτεραιότητα του κόμματος τη δημιουργία «σκιώδους κυβέρνησης».