Σημάδια ζωής στην Κωνσταντινούπολη,πριν 8500 χρόνια.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Σημαντικά ευρήματα που δείχνουν τα σημάδια ζωής στην Κων/πολη βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις εργασίες κατασκευής του υποθαλάσσιου τούνελ στον Βόσπορο. Το Marmaray είναι το τούνελ που θα ενώνει την Ευρωπαϊκή όχθη με την Ασιατική με σιδηρόδρομο.
Στις εκσκαφές που συμμετέχουν αρχαιολόγοι βρέθηκε δυο τάφοι που οι ειδικοί υπολογίζουν πως είναι 8500 ετών. Γεγονός που δείχνει πως περίπου 6500 π.Χ υπήρχαν άνθρωποι που κατοικούσαν στην Κων/πολη. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι με διάφορα τεστ DNA που θα κάνουν θα προσπαθήσουν να βρουν την περιοχή καταγωγής των νεκρών.

Η αποκάλυψη θεωρείται σημαντική καθώς οι τάφοι είναι απο τους λίγους στον κόσμο που είναι τόσο παλιοί αλλά διατηρούνταιι σε καλή κατάσταση καθώς οι συνθήκες οπου παρέμεναν ήταν ιδανικές.

Η εφημερίδα Radikal που αποκαλύπτει το θέμα έχει ως τίτλο » οι πρώτοι αφέντηδες της Κων/πολης».

Στην κατασκευή του έργου Marmaray εχουν βρεθεί περίπου 40.000 μικρά και μεγάλα ευρήματα . Απο παλιά κοσμήματα μέχρι και παλιά πλοία που βυθίστηκαν στο Βόσπορο. Στις ανασκαφές συμμετέχουν περίπου 40 τούρκοι αρχαιολόγοι που συνεργάζονται με δεκάδες άλλου απ’ ολο τον κόσμο.