Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, σημειώθηκε στις 05.00 το πρωί βόρεια του Τόκιο, όπου κτίρια ταρακουνήθηκαν, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.
Μετά την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στην ιστορία της χώρας την 11η Μαρτίου — μεγέθους 9 βαθμών — και το επακόλουθο τσουνάμι, στην Ιαπωνία έχουν σημειωθεί εκατοντάδες ισχυροί μετασεισμοί.
Ο απολογισμός της καταστροφής του Μαρτίου έχει ξεπεράσει τους 13.500 νεκρούς ενώ χιλιάδες άλλοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται ως σήμερα.
Εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα προσπαθούν να μειώσουν τη ραδιενεργή μόλυνση στα ύδατα ανοικτά του παραθαλάσσιου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji Press σήμερα.
Οι εργάτες απέθεσαν περίπου 300 κιλά ζεόλιθο — ένα ορυκτό που οι αρχές ελπίζουν ότι θα απορροφήσει ραδιενέργεια από το νερό το οποίο αντλείται από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου και καταλήγει στη θάλασσα –, στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγο πιο πέρα από μια αντλία που βγαίνει από τον αντιδραστήρα 1.
Υπάρχει αρκετή ακόμα ποσότητα του συγκεκριμένου ορυκτού για χρήση μέσα στο σαββατοκύριακο.
Η εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), μελετά πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος στην μείωση της ραδιενεργής μόλυνσης στα νερά του ωκεανού. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική η μέθοδος, ζεόλιθος ενδέχεται να τοποθετηθεί και μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς είναι γεμάτα νερό μολυσμένο με πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.