Η σύλληψη και η επί πάνω από 2 μήνες προφυλάκιση στην Τουρκία μιας γαλλίδας – τουρκικής καταγωγής – φοιτήτριας που αντιμετωπίζει κατηγορίες περί τρομοκρατίας, έχει σκιάσει τις γαλλοτουρκικές σχέσεις .
Πρόκειται για την φοιτήτρια Σεβίλ Σεβιμλί το επεισ’οδιο σύλληψής της οπο΄πιας φαίνεται ότι εθίγη και από τον Γαλλο υπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντησή του ,στο Παρίσι, με τον Τουρκο ομόλογό του κ Νταβούτογλου, ενώ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα κ. Laurent Bili.Παράλληλα υπάρχει ιστοσελίδα όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για την απέλευθέρωσή της (http://www.avaaz.org/en/petition/Liberez_Sevil_Sevimli/?cDTgubb)
Πριν από ένα χρόνο 12 ένοπλοι επέδραμαν σε γαλλοτουρκική εταιρεία στην Κωνσταντινούπολη για να την ληστέψουν. Κατά τους γάλλους ήταν ξεκάθαρο ότι »το περιστατικό αυτό συνδεόταν με το οργανωμένο έγκλημα.Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν 2 μέρες και μετά αφέθησαν ελεύθεροι. Αντιθέτως η γαλλίδα υπήκοος που σπούδαζε στην Τουρκία ( με το πρόγραμμα Έρασμος ) αντιμετωπίστηκε ως τρομοκράτης, και είναι προφυλακισμένη για μήνες επειδή είναι αριστερή και πουλούσε εισιτήρια για μια συναυλία. Δεν ήταν ούτε μέλος εγκληματικής συμμορίας, ούτε έφερε όπλο»,δήλωσε συγκεκριμένα τις προάλλες ο γάλλος πρέσβης.
«Δεν κατανοώ τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής Δικαιοσύνης» δήλωσε . Επίσης ο Γάλλος Πρέσβης Bili τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής Δικαιοσύνης, πρόσθεσε ότι η περίπτωση της Σεβιμλί συνιστά ένα κάκιστο παράδειγμα για τους δεσμούς των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει να συνιστά προτεραιότητα για την γαλλική ατζέντα, αν η Τουρκία δεν βρεί λύση. Θεωρείται πάντως ότι η φοιτήτρια συνελλήφθη στα πλαίσια επιχείρησης ενάντια στην οργάνωση DHKP-C
Ο πατέρας της Σεβιμλί ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται στην πόλη Λυόν της Γαλλίας ως οδηγός φορτηγού, απάντησε τηλεφωνικά στις ερωτήσεις της τουρκικής εφημερίδας Ταράφ. ¨Ξανά το κορίτσι μας ούτε για διακοπές δεν την στέλνω στην Τουρκία¨,δηλώνει.
¨Για μένα η κόρη μου είναι ένας άγγελος στον κόσμο. Δεν πειράζει κανέναν. Όταν στα πλαίσια της ανταλλαγής φοιτητών ήρθε το θέμα να πάει σε άλλη χώρα, είχαμε τρεις επιλογές. Η κόρη μου μου είπε αυτές τις τρεις επιλογές. Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία. Εμείς λοιπόν από νοσταλγία για την πατρίδα μας, της περιγράψαμε τις ομορφιές της . Και εκείνη επέλεξε την Τουρκία. Μακάρι να μην της τα λέγαμε. Μακάρι να είχε πάει Ισπανία ή Αγγλία. Την κόρη μου πλέον ούτε για διακοπές δεν θα την στείλω στην Τουρκία¨.
Ο πατέρας της φοιτήτριας περιγράφει πως εβδομαδιαίως αλληλογραφεί με την κόρη του και ότι όταν την ρωτάω τι έκανες μου απαντά « τίποτε δεν έκανα ». Στο δικαστήριο την ρωτάν «Αυτόν τον ξέρεις, τον άλλον τον ξέρεις» . Και αυτοί για τους οποίους την ρωτάνε ούτε κρατούμενοι ούτε καταζητούμενοι είναι. Δηλαδή και να τους γνωρίζει, τι έγινε ; Την 1 Μαΐου μετείχαν στην διαδήλωση 350.000 άτομα, ας τους συλλάβουν και εκείνους. Αναφέρει πως στο κελί όπου κρατείται είναι με άλλες τέσσερεις φίλες και ότι ¨Περνά τον χρόνο της διαβάζοντας και κάνοντας τα μαθήματα της¨.
Ο πατέρας της λέει πως στην Γαλλία κάθε μέρα βγαίνουν στις τηλεοράσεις και ότι η κοινή γνώμη τους στηρίζει σοβαρά, κάτι που όπως περιγράφει δεν το είδε από την τουρκική κοινή γνώμη. Ο λέει πως ο ίδιος προσπαθεί να ακουστεί στον γαλλικό λαό η αδικία που υπέστη η κόρη τους, ενώ η σύζυγος του προσπαθεί να περιγράψει την υπόθεση στην τουρκική κοινή γνώμη.
Η μητέρα της φοιτήτριας που ήρθε πριν από δύο μήνες στην Τουρκία περιμένοντας μπροστά στις φυλακές του Εσκισεχίρ όπου κρατείται η κόρη της, δύο φορές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω χαμηλής πίεσης.»Η κόρη μου έχει προβλήματα υγείας. Έχει άσθμα. Θέλει να βγει από εκεί το συντομότερο. Δεν ξέρω πια τι να πω, Παρακαλώ ας κάνουν κάτι κάποιοι», λέει.