Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, άφησαν 63 μετανάστες από τη Λιβύη,ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, να πεθάνουν από δίψα και πείνα,μέσα στο σκάφος τους,που έπλεε μεταξύ Λιβύης και του νησιού Λαμπεντούσα! Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian είναι συγκλονιστικό!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα:
Δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες αφέθηκαν να πεθάνουν κάπου στη Μεσόγειο,αφού τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ,δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία στις εκκλήσεις των προσφύγων για διάσωση!
Το αποτρόπαιο περιστατικό έγινε στο τέλος Μαρτίου,όταν το σκάφος επιχείρησε να φθάσει στη νήσο Λαμπεντούσα. Η ιταλική ακτοφυλακή τέθηκε σε ετοιμότητα,όπως και τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Ένα ελικόπτερο από κάποια φρεγάτα,εντόπισε το σκάφος. Κανείς δεν επιχείρησε τη σωτηρία όσων επέβαιναν στο σκάφος.
Επί 16 ημέρες το σκάφος έπλεε στη Μεσόγειο! Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν μόνο εννέα από τους 72 επιβαίνοντες επεζησαν! Σύφωνα με τη μαρτυρια του Αμπού Κούρκ ενός απ΄ αυτούς, που μίλησε στον Guardian, “κάθε πρωί πετούσαμε τους νεκρούς στη θάλασσα”.!
Το Διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο υποχρεώνει όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών , να ανταποκρίνονται στις κλήσεις κινδύνου. Πρόσφυγες και ακτιβιστές απαιτούν τώρα έρευνα σχετικά με τους θανάτους, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία μεταξύ των εμπορικών και πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
«Η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει άγρια δύση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Laura Boldrini. «Όσοι δεν διέσωσαν ανθρώπους στη θάλασσα δεν μπορούν να παραμείνουν ατιμώρητοι».
Η έρευνα του Guardian για την υπόθεση του σκάφους των 72 μεταναστών που απέπλευσε από την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου έδειξε ότι μετέφερε 47 Αιθίοπες, επτά Νιγηριανούς, επτά υπήκοους της Ερυθραίας, έξι Γκανέζους και πέντε Σουδανούς μεταναστες. Είκοσι ήταν γυναίκες και δύο μικρά παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν μόλις ενός έτους.Ο πλοίαρχος του σκάφους είχε στόχο να φθάσει στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, 180 μίλια βορειοδυτικά της Λιβύης και μετά από 18 ώρες στη θάλασσα, το μικρό σκάφος άρχισε να να χάνει καυσίμα.
Οι μετανάστες χρησιμοποίησαν το δορυφορικό τηλέφωνο του σκάφους για να καλέσουν για βοήθεια.
Σύντομα ένα στρατιωτικό ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από τη βάρκα. Οι πιλότοι, οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές, έριξαν μπουκάλια νερού και πακέτα μπισκότων κάνοντας νόημα στους επιβάτες ότι θα πρέπει να κρατήσουν τη θέση τους έως ότου ένα πλοίο διάσωσης έρθει για βοήθεια. Το ελικόπτερο πέταξε μακριά, αλλά το σκάφος διάσωσης δεν ήρθε ποτέ!
Μετά από πολλές ώρες αναμονής, οι απελπισμένοι πρόσφυγες κατάλαβαν ότι σκάφος διάσωσης δεν θα έρχονταν ποτέ.
Το σκάφος είχε μόνο 20 λίτρα καυσίμου αλλά ο καπετάνιος είπε στους επιβάτες ότι η Λαμπεντούσα ήταν αρκετά κοντά . Ήταν το μοιραίο λάθος. Μέχρι τις 27 Μαρτίου, το πλοίο είχε χάσει το δρόμο του. Τα καύσιμα τελείωσαν και άρχισε να παρασύρεται από τα ρεύματα.
Σε κάποιο σημείο στις 29 ή 30 Μαρτίου, το πλοίο βρέθηκε κοντά σε ένα αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ – τόσο κοντά που θα ήταν αδύνατο να μην το έχουν δει.Δεν τους δόθηκε καμία βοήθεια.Το αεροπλανοφόρο ήταν πιθανότατα το γαλλικό Σαρλ Ντε Γκωλ. Οι Γάλλοι το αρνούνται.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, το οποίο συντονίζει τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα σήμα κινδύνου από το σκάφος και δεν υπάρχουν στοιχεία για το περιστατικό.
Στις 10 Απριλίου, το σκάφος ξεβράστηκε σε μια παραλία στην πόλη της Λιβύης Zlitan κοντά Misrata. Από τους 72 μετανάστες που είχαν ξεκινήσει στην Τρίπολη, μόλις 11 ήταν ακόμα ζωντανοί, και ένας από αυτούς πέθανε σχεδόν αμέσως μετά . Ένας άλλος επιζών πέθανε λίγο αργότερα στη φυλακή,αφού οι δυνάμεις του Καντάφι συνέλαβαν τους μετανάστες .