Ρωσία: Σκάνδαλο το σχέδιο απόφασης για τη Συρία, που προωθούν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία διαφωνεί απολύτως με το σχέδιο απόφασης που στηρίζουν οι Δυτικοί για τη Συρία και τόνισε πως αν υποβληθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προκαλέσει σκάνδαλο.

«Διαφωνούμε απολύτως με το σχέδιο», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ακόμα ένα σκάνδαλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ψηφοφορίας σήμερα στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως έστειλε χθες Παρασκευή στην αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον τις αλλαγές που επιθυμεί η Μόσχα στο σχέδιο αυτό. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αμφισβητήσει κάποιος την ορθότητα και την αντικειμενικότητα των αλλαγών αυτών. Ελπίζω πως η λογική θα επικρατήσει απέναντι στις προκαταλήψεις», τόνισε. «Ελπίζω πως το σχέδιο δεν θα υποβληθεί σε ψηφοφορία», κατέληξε.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ψηφίσουν σήμερα ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στη Συρία, αλλά περιέχει αρκετές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, συμμάχου της Δαμασκού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει καταφέρει, μετά δέκα μήνες βιαιοτήτων στη Συρία που έχουν προκαλέσει το θάνατο 6.000 ανθρώπων (σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς) να υιοθετήσει μια απόφαση κατά της Δαμασκού.

Προηγούμενο σχέδιο δεν προχώρησε μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα, τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι 15 χώρες θα πρέπει να ψηφίσουν ένα σχέδιο που διατυπώθηκε χθες Πέμπτη και «στηρίζει απολύτως της αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο τον Ιανουάριο για την διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία.

Όμως λεπτομέρειες της μετάβασης και ειδικά η μεταβίβαση της εξουσίας από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στο αντιπρόεδρό του παραλήφθηκαν για να ικανοποιηθεί η Μόσχα.