Το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μίας επέμβασης στη Συρία όπως αυτή που έγινε στη Λιβύη το 2011, καθώς δεν έχει καμία εντολή για κάτι τέτοιο από τον ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επέμβουμε στη Συρία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, καταδικάζοντας ωστόσο αυστηρά την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης στη χώρα αυτή από τις αρχές, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 6.000 ανθρώπων από το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Ράσμουσεν εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ διέθετε πέρυσι σαφή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις του κατά των δυνάμεων του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.
«Όμως υπάρχει διαφορά όσον αφορά τη Συρία», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, «δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες για τη Συρία».
Στην ερώτηση αν το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε πιθανές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Συρία, τις οποίες επιθυμούν κυρίως η γειτονική Τουρκία, για τους πληθυσμούς των αμάχων που πλήττονται από τη βία, ο Ράσμουσεν απάντησε αποκλείοντας και αυτό το ενδεχόμενο.
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει κανέναν ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία για να έχει συνομιλίες με τους Τούρκους ηγέτες για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα την «απόλυτη δέσμευσή της για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Συρίας».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά της Συρίας. Η Γερμανία δεσμεύεται απολύτως για την εφαρμογή για παράδειγμα των κυρώσεων κατά της Κεντρικής Συριακής Τράπεζας και την απαγόρευση όλων των πτήσεων με προορισμό την Ευρώπη που αναχωρούν από τη Συρία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Την ίδια ώρα η Γαλλία ζήτησε σήμερα την «άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου και ακτιβιστή Μάζεν Νταρουίς και της ιστολόγου Ράζαν Γαζάουι, που συνελήφθησαν χθες Πέμπτη στη Συρία.
Το Παρίσι «καταδικάζει απερίφραστα τη σύλληψη» του δημοσιογράφου και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάζεν Νταρουίς, όπως και των συνεργατών του στα γραφεία της μη κυβερνητικής του οργάνωσης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης «προμελετημένων μαζικών συλλήψεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Ο Νταρουίς σημείωσε ότι «θα πρέπει να απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό».
Ο Βαλερό ζήτησε επίσης την απελευθέρωση της μπλόγκερ Ράζαν Γαζάουι, υπογραμμίζοντας ότι οι συλλήψεις αυτές μαρτυρούν «τις συστηματικές παραβιάσεις από το καθεστώς της Δαμασκού των θεμελιωδών ελευθεριών και των διεθνών του δεσμεύσεων όσον αφορά την ελευθερία της άποψης και της έκφρασης».
Τέλος το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο (CNS), κύρια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα έχει επίσημη εκπροσώπηση στη «Διάσκεψη των φίλων του συριακού λαού», που θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου στην Τυνησία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τυνησιακής διπλωματίας.
«Δεν θα υπάρξει βεβαίως επίσημη εκπροσώπηση του CNS» στη διάσκεψη, δήλωσε ο Ραφίκ Αμπντελσαλέμ, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα αυτό «αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης».
Ωστόσο «κάθε πράγμα στον καιρό του», προσέθεσε, ευχόμενος τη σύνθεση μιας συριακής αντιπολιτευόμενης ομάδας που «θα έχει μια πραγματική εκπροσώπηση».
Η Τυνησία δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το CNS.
Ο Αμπντελσαλέμ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ρωσία και η Κίνα, οι δύο χώρες που αντιτίθενται στην καταδίκη των συριακών αρχών, έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη αυτή, η οποία «θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις αρχές για να σταματήσουν την καταστολή, τους φόνους και τις δολοφονίες».