Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η υπογραφή του Παραρτήματος 12 για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», από την Βουλγαρική Εταιρία Ενέργειας (ΝΕΚ) και τη ρωσική επιχείρηση «Atomstroyexport», που προβλέπει την αναβολή όλων των εργασιών για ένα τρίμηνο δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι με την υπογραφή του χθεσινού μνημονίου κατανόησης η Βουλγαρία κέρδισε δίμηνη περίοδο χάριτος και υπενθύμισε ότι την 1η Απριλίου η Βουλγαρία έπρεπε να υπογράψει οριστική συμφωνία ή να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο Διαιτησίας στο Παρίσι και τελικά πήρε δύο μήνες παράταση για να αποφασίσει.
Ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ γνώριζε το περιεχόμενο της συμφωνίας και το είχε εγκρίνει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μένει να αποδειχθεί αν ο εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής Εταιρείας Ενέργειας Κράσιμιρ Παρβάνοφ είχε ενημερώσει εγκαίρως τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τράικοφ για τη συμφωνία.
Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Σερβία, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της χώρας, Όλιβερ Ντούλιτς, εκτός κι αν εξαντληθούν όλες οι διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η δυναμική της Σερβίας σε όρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισοδυναμεί με 4,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, κι αν η χώρα κατορθώσει να χρησιμοποιήσει ορθολογικά τις πηγές ενέργειας και να προσελκύσει επενδυτές στο συγκεκριμένο τομέα, τότε θα αντικαταστήσει πλήρως την εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, τόνισε ο κ. Ντούλιτς, σε ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, με θέμα τις προοπτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σερβίας πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση νέου νόμου για την ενέργεια, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε δύο μήνες, θα συμβάλει στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών.
Ο κ. Ντούλιτς τόνισε ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα αρχίσουν σοβαρές επενδύσεις, που θα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα και ότι έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης αναμένεται στην πράσινη οικονομία, που περιλαμβάνει τη βιομηχανία ανακύκλωσης και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να απασχοληθούν περίπου 10.000 άτομα.
Στη Σερβία ισχύει μορατόριουμ στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων έως το 2015 και η χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, στη Βουλγαρία.
Στο περιφερειακό συνέδριο για τις δυνατότητες επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή των Βαλκανίων, μετέχουν εκπρόσωποι εταιρειών και οργανισμών από τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, τη Σλοβενία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία.