Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ κινείται προς τα σύνορα μας»

πρωτη ενημέρωση 11.32
τελευταια ενημέρωση 14.06


Στην τηλεοπτική επικοινωνία που έχει κάθε χρόνο με τους πολίτες ο πρόεδρος της Ρωσίας  δήλωσε οτι οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα στην Γενεύη ειναι πολύ σημαντικές για την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα στην Ουκρανία πως η Ρωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία.
Επιλέον ο κ. Πούτιν τόνισε οτι η επέμβαση στην Κριμαία δεν ηταν προμελετημένη και αποκάλεσε τις δυνάμεις του Κιέβου που βρισκονται στην Ανατολική ουκρανία «εγκλημα».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχαν ρωσικές ειδικές δυνάμεις στις εξεγέρσεις στην ανατολική Ουκρανία αναφέροντας συγκεκριμένα οτι «αυτα ειναι ανοησίες», ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα για την επιτυχία των συνομιλιών στην Γενέυη.

  Κατα την διάρκεια της συνέντευξης ο Πούτιν δήλωσε ότι οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία αντιστέκονται καθώς το Κίεβο αγνοεί τα δικαιώματά τους και τις νόμιμες απαιτήσεις τους.
Ταυτόχρονα, αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι στρατιώτες χωρις διακριτικά που έπληξαν την Κριμαία και που προετοίμασαν το έδαφος  για την προσάρτησή της ήταν ρωσικά στρατεύματα.

Ο Πούτιν, ο οποίος στο παρελθόν δήλωσε ότι τα στρατεύματα των τοπικών δυνάμεων ηταν αυτοάμυνας, τόνισε οτι ήταν αναγκαία για την προστασία του τοπικού πληθυσμού και για την ασφαλή  διεξαγωγή του  δημοψηφίσματος, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν για απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξή στη Ρωσίας.

Ο πρόεδρος τη Ρωσίας επέμεινε ότι οι διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας αφορούν μόνο τους ντόπιους και δήλωσε οτι ανέφερε στους δυτικούς ομολόγους του, πως μόνο οι κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν τις διαδηλώσεις στα ανατολικά , και «δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε , είναι κύριοι της γης τους.»

Συνεχίζοντας ο Πούτιν κατήγγειλε την απόφαση των ουκρανικών αρχών να χρησιμοποιούν το στρατό για τον τερματισμό των διαδηλώσεων στα ανατολικά, περιγράφοντας το ως «σοβαρό έγκλημα».

«Η Ρωσία δεν απέκτησε την Κριμαία δια της βίας», δήλωσε ο προέδρος της Ρωσίας αλλα «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική εξαγορά της Κριμαίας, ωστόσο η χρήση δύναμης είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές διεθνείς υποθέσεις. Αλλα ας μην βλέπουμε μόνο την περίπτωση της Κριμαίας ας δούμε το Αφγανιστάν, την Λιβύη και άλλες περιοχές του κόσμου … αυτο μας δείχνει οτι πρέπει να προχωρήσουμε στην ενίσχυση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Ρώσος προεδρος.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις «εγγυήσεις» που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία.
«Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα –ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή (προέδρου)», δήλωσε ο Πούτιν. «Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν υποστήριξε πως διεξάγεται με απαράδεκτο τρόπο και πως η Ρωσία δεν θα θεωρήσει νόμιμα τα αποτελέσματα των εκλογών, αν η προεκλογική εκστρατεία συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως ο λαός της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιφέρειας του Μόλδοβα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του. Γι’ αυτό θα εργασθούμε με τους εταίρους μας», τόνισε.

Μετά απο ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου οτι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να πνίξει τη Ρωσία ο Πούτιν απάντησε χαμογελώντας «γιατί φοβάσαι τόσο την ασφυξία»!
Συνέχισε τονίζοντας οτι  «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε, ουτε εγώ, ουτε κανένας, αλλά θα πρέπει να βασίζουμε τις δραστηριότητές μας στην πραγματικότητα και η πραγματικότητα πρεπει να αξιολογηθεί με επιβλητικό τρόπο.»
Ο Πούτιν εξηγεί στην συνέντευξη οτι «μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το ΝΑΤΟ δεν θα ακολουθούσε μια επεκτατική πολιτική προς τα ανατολικά ωστόσο άρχισε να προσθέτει χώρες μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, χωρίς να θέλει να υπογράψει μία μονομερή συμφωνία για την ασφάλεια των χωρών αυτών.»

«Το ΝΑΤΟ λοιπόν κινείται προς τα σύνορα μας, κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και η απόφασή μας για την Κριμαία εν μέρει συνδέεται με αυτό καθώς το επόμενο θα ηταν τα πλοία του ΝΑΤΟ να βρεθουν ξαφνικά  στη Ρωσία. Φυσικά η Κριμαία είναι στη μέση της Μαύρης Θάλασσας, η θέση της δεν είναι τόσο σημαντική όσο ήταν τον 18ο και τον 19ο αιώνα, αλλά το ΝΑΤΟ συνεχίζει να κατευθύνεται προς τα κει και να αναπτύσσει τα οπλικά του συστήματα,τοτε αυτο φυσικά, είναι σημαντικό για εμάς γεωπολιτικά,» τόνισε.
«Πόσοι Ρώσοι πέθαναν εκεί κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων πρέπει όλα αυτα να τα λάβουμε υπόψη μας. Όπως πρέπει να λάβουμε και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, τα οποία μας είπαν οτι δεν ειναι εναντίον μας, αλλά ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί οτι η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων τοσο κοντά μας προφανως μας επηρεάζει και ακόμη περισσότερο αν δεν υπογραφεί κατι επίσημο, κατι που αρνούνται να κάνουν και που μας αναγκάζει να ανταποκριθούμε στις κινησεις τους»
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε οτι «θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του ρωσικού λαού.»

Σε ερώτηση απο τον Εντουαρντ Σνόουντεν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν παρακολουθεί αδιακρίτως τους πολίτες της. Η κυβέρνηση ελέγχει τις επικοινωνίες στο πλαίσιο εγκληματικών ερευνών, όμως «σε μαζική κλίμακα, σε μια μη ελέγξιμη κλίμακα σίγουρα δεν το επιτρέπουμε αυτό και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Πούτιν στον Σνόουντεν, στον οποίο η Μόσχα χορήγησε άσυλο πέρυσι.»Έχω εργαστεί στην KGB και εσείς στην NSA, οπότε μπορώ να μιλήσω ως ένας επαγγελματίας προς έναν άλλο», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.»Βάσει του ρωσικού νόμου χρειάζεται δικαστική απόφαση (για να παρακολουθήσουμε κάποιον). Δεν διαθέτουμε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο βάσει της νομοθεσίας μας», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του δεν διαθέτει «τα τεχνολογικά μέσα» ή «τόσα χρήματα όπως οι ΗΠΑ» για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια.

Οσο αφορά το φυσικό αέριο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου.
«Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον», είπε.

Πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης. Θέτοντας δε χρονική προθεσμία, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου

Ο Πούτιν συμπλήρωσε «οτι δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αισθάνονται το ίδιο«. «Εδω τίθεται βέβαια βασικό ζήτημα εμπιστοσύνης και σε διαπροσωπικό επίπεδο και σε διακυβερνητικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

«Για παράδειγμα έρχεται στο μυαλό μου μια συνάντηση που ειχα στο παρελθόν με τον γγ γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν οταν ήταν πρωθυπουργός της Δανίας. Πιστέυω οτι έχουμε άριστες σχέσεις με τη Δανία αλλα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ο κ. Ράσμουσεν ηχογράφησε μυστικά τη συνομιλία μας και στη συνέχεια το δημοσίευσε χωρίς την άδεια μου. Αυτα λοιπον ειναι ανοησίες!
Βέβαια ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε οτι αυτό έγινε για ιστορικούς λόγους, κατι που βεβαίως με κολακεύει αλλά, σας ρωτάω, τι είδους εμπιστοσύνη θα μπορούσε να υπάρξει με τέτοια συμπεριφορά;»