Το Ισραήλ προσέφυγε στον ΟΗΕ μετά τον πολλαπλασιασμό τις τελευταίες ημέρες της ρίψης ρουκετών και οβίδων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
«Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών οδηγούν σε μια κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνει ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μερόν Ρούμπεν σε επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Από τις 19 Δεκεμβρίου, διευκρινίζεται στην επιστολή, τρεις ρουκέτες και 18 οβίδες έχουν ριφθεί εναντίον του νότιου Ισραήλ.
«To Ισραήλ θεωρεί την ντε φάκτο αρχή στη Λωρίδα της Γάζας (τους ισλαμιστές της Χαμάς) πλήρως υπεύθυνη για όλα αυτά τα περιστατικά. Σε απάντηση των επιθέσεων αυτών, το Ισραήλ άσκησε και θα συνεχίσει να ασκεί το δικαίωμά του της αυτοάμυνας», αναφέρει η επιστολή.
Αργά χθες Τρίτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι εξέφρασε την ανησυχία του για την «ένταση» στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας και δήλωσε ότι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά πρόσφατα ένα ρωσικό αντιαρματικό πύραυλο τύπου Kornet, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη και εύθραυστη και μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί, κυρίως αν μια ρουκέτα πλήξει κατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο στρατηγός Ασκενάζι ενώπιον επιτροπής της Βουλής.
Μια ρουκέτα έπεσε χθες κοντά σε παιδικό σταθμό του κιμπούτζ Ζικίμ, νότια της πόλης Ασκελόν, σχεδόν δύο χιλιόμετρα από το παλαιστινιακό έδαφος, τραυματίζοντας ελαφρά μια έφηβη. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ρουκέτα έπεσε κοντά σε παιδικό σταθμό. Οι Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσα και ο Στρατός του Ισλάμ, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που δρα στη Γάζα, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Όσον αφορά την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «επέλεξε μάλλον τους εβραϊκούς οικισμούς από την ειρήνη», υποδεχόμενος στη Ραμάλα, την Κυριακή, περίπου εκατό Ισραηλινούς, βουλευτές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι σημαντικότεροι από την ειρήνη για εμάς και για τις ερχόμενες γενιές», πρόσθεσε ο Αμπάς επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος παραμένει σταθερά δεσμευμένος υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Θέλουμε την ειρήνη και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξή της».
Οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων άρχισαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον ύστερα από 20 μήνες διακοπής τους και ανεστάλησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει το 10μηνο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας.
Ωστόσο σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχαν περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου WikiLeaks και δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι ΗΠΑ δεν είχαν ψευδαισθήσεις το 2009 για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.
Το Νοέμβριο του 2009 ένα αμερικανικό διπλωματικό υπόμνημα ανέφερε: «Το χάσμα είναι υπερβολικά μεγάλο ανάμεσα στο μέγιστο που μπορεί να προτείνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός και το ελάχιστο που μπορεί να δεχτεί ο παλαιστίνιος ηγέτης».
Οι ΗΠΑ διερωτώντο επίσης για την πραγματική βούληση του Ισραήλ να επιτευχθεί μια συμφωνία: «Δεν είναι σαφές σε εμάς μέχρι που (ο πρωθυπουργός) Νετανιάχου είναι έτοιμος να προχωρήσει».
«Ενδιαφέρεται για κινήσεις ενίσχυσης του Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) αλλά δεν θα δεχτεί το πλήρες πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη, το οποίο ο Αμπού Μάζεν θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για να συμμετάσχει» (στις διαπραγματεύσεις), προειδοποιεί το έγγραφο. Στο θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας, τον Ιούνιο του 2009, η γαλλική διπλωματία είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ έκανε λόγο σε αυτήν για μια «μυστική συμφωνία» με την Ουάσινγκτον που επιτρέπει τη «φυσική ανάπτυξη» των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.