Δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Ταΐζ, στη νοτιοδυτική Υεμένη, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που ζητούσε την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Ο γιατρός δήλωσε ότι περίπου 10 άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από σφαίρες, ενώ πολλοί υποφέρουν από τα δακρυγόνα.
Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι. «Τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα πυρά ή έχουν δηλητηριαστεί από τα δακρυγόνα που έριξε η αστυνομία», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε και γκλομπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Εντωμεταξύ ο πρόεδρος Σάλεχ, που είναι στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια, ζήτησε από τους αντιπάλους του που ζητούν την αποχώρησή του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, μία ακόμη απόδειξη ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί σύντομα.
«Ζητούμε από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης να δώσει τέλος στην κρίση σταματώντας τις καθιστικές διαμαρτυρίες, το κλείσιμο των δρόμων και τις δολοφονίες, ενώ πρέπει να σταματήσουν και οι αναταρσίες σε κάποιες στρατιωτικές μονάδες», δήλωσε ο Σάλεχ σε υποστηρικτές του στην πόλη Ταΐζ.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μεταβίβαση της εξουσίας, όμως σε ένα ειρηνικό και συνταγματικό πλαίσιο», πρόσθεσε, την ώρα που οι οπαδοί του φώναζαν «Από σήμερα καμία άλλη υποχώρηση».
Το κόμμα του Σάλεχ ανακοίνωσε άλλωστε ότι δεν έχει λάβει ένα προτεινόμενο σχέδιο μετάβασης από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, σύμφωνα με το οποίο ο Σάλεχ θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία σε έναν αντιπρόεδρο ενώ παράλληλα να γίνονται βήματα προς το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή εκλογών.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν εδώ και εβδομάδες την Υεμένη. Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το πανεπιστήμιο της Σαναά από τις αρχές Φεβρουαρίου, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Σάλεχ έχει αρχίσει να κινητοποιεί τους οπαδούς του να πραγματοποιούν και εκείνοι διαδηλώσεις.
Χθες Σάββατο επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο λιμάνα Χουντάιντα, στα δυτικά της χώρας, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ για να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.