«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις βόρειες επαρχίες Σελεντίν, Χουαλγκαγιόκ και Καχαμάρκα», τόνισε.
Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές στην πόλη Σελεντίν πέταξαν πέτρες σε δημοτικά κτίρια, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο Μάουρο Αερτέγκα ότι εγκρίνει τη δημιουργία του ορυχείου. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.
Στα τέλη του 2011 η επαρχία είχε παραλύσει μερικώς από σειρά διαδηλώσεων και αποκλεισμούς δρόμων μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων στo σχέδιο δημιουργίας του ορυχείου από την εταιρία Conga, το μεγαλύτερο επενδυτή σε πηγές μεταλλευμάτων στη χώρα (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια), της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών έχει ο αμερικανικός όμιλος Newmont Mining που εδρεύει στο Ντένβερ του Κολοράντο. Το ορυχείο αναμένεται να λειτουργήσει το 2015. Η κυβέρνηση είχε κηρύξει τότε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων οφείλονται στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης η κατασκευή ενός ορυχείου στην περιοχή.
Το σχέδιο είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άλαν Γκαρσία το 2010. Ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα, είχε επίσης υποστηρίξει το σχέδιο αυτό τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί αγοράζουν τόσα πολλά όπλα στη Λατινική Αμερική;