Που έχει αποθηκεύσει τα χημικά όπλα ο Άσαντ. Στοιχεία σοκ από το SIPRI

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία δίνει μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των προγραμμάτων όπλων της Συρίας και, ειδικότερα των χημικών,αναφέρει σε έκθεσή του ο πλέον αξιόπιστος οργανισμός που ασχολείται μ΄ αυτά τα ζητήματα, το SIPRI από τη Σουηδία.
Στις 23 Ιουλίου 2012, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει «όπλα μαζικής καταστροφής» και ειδικότερα χημικά όπλα. Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα είδη των όπλων είναι αποθηκευμένα και ασφαλή υπό την άμεση εποπτεία του
Συριακών ενόπλων δυνάμεων και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, εκτός εάν η Συρία είναι εκτεθειμένη σε εξωτερική επίθεση ».

Υπήρχαν ενδείξεις ότι αντιασφυξιογόνες μάσκες έχουν διανεμηθεί σε ορισμένες κυβερνητικές δυνάμεις. Σύριοι αξιωματούχοι που αυτομόλησαν εμφανίζονται να γνώριζαν για χημικά όπλα και ήταν προετοιμασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν .

Ο Α. Silou, ένας υψηλόβαθμος αποστάτης υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε επιβλέψει το 2008 τα σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα επικίνδυνα όπλα παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι  επαναστατικές δυνάμεις δημιουργούσαν μια ειδική μονάδα για να εντοπίσουν τις τοποθεσίες που είναι αποθηκευμένα αυτά τα όπλα.

Σύμφωνα με τον Silou υπάρχουν δύο αποθήκες: η αποθήκη 417 στην ανατολική Δαμασκό και η αποθήκη 419 στο Χομς .

Τα στοιχεία αυτά συγκέντρωσε ο John Hart Ανώτερος Ερευνητής και Διευθυντής του Χημικού και Βιολογικού Κέντρου Ασφαλείας του SIPRI .