Ποντικοί «καθαρίζουν» ναρκοπέδια

 
 
Ποντικαράς ναρκαλιευτής…
Οχι δεν είναι κάποιο λογοπαίγνιο αλλά μια πραγματικότητα.
Ανώτερα στελέχη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα είδος ποντικού για να εντοπίζει τα ναρκοπέδια. Ξεχάστε τις συσκευές ανίχνευσης και εντοπισμού. Το μέλλον είναι τα ποντίκια…
Η φύση λοιπόν, ενάντια στη τεχνολογία και σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται ότι κερδίζει στα σημεία.
 
Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Υποστράτηγος του στρατού των ΗΠΑ John Ringquist εντόπισε πως ο γιγάντιος Αφρικάνικος ποντικός, έχει κάποιες απίστευτες ικανότητες και με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν… ναρκαλιευτής. Ήδη στην Τασμανία τους χρησιμοποιούν για να καθαρίζουν ναρκοπέδια.
Ο Ringquist, είναι εκπαιδευτής ζώων που χρησιμοποιεί ο στρατός (άλογα, σκύλους, καμήλες) στο west point και έχει εξειδίκευση στα ζώα που ζουν στην Υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής:
 
“Μου έκανε εντύπωση πόσο φιλικό είναι αυτό το είδος ποντικού, προς τα άλλα ζώα αλλά και προς τον άνθρωπο. Είναι σχεδόν στοργικός. Με πολύ υψηλό iq και εκπληκτική όσφρηση και ακοή. Πήγα στην Ταζμανία που τους χρησιμοποιούν και εξεπλάγην. Μπορούν να καθαρίσουν ένα ναρκοπέδιο πολύ εύκολα”
Στα θετικά των αρουραίων σε σχέση με τους σκύλους – ναρκαλιευτές είναι το μικρό τους βάρος. Ζυγίζουν μόνο 6 κιλά και όταν περνάνε πάνω από μια νάρκη η κάποιο άλλο εκρηκτικό δύσκολα το ενεργοποιούν.
Ήδη οι γιγάντιοι αφρικανικοί ποντικοί έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Τους ταΐζουν πάστα μπανάνας και τους εκπαιδεύουν εντατικά.
Το πρόγραμμα λέγεται APOPO και κατά τη διάρκεια του οι εκπαιδευτές, ανακάλυψαν και άλλες ικανότητες των ζώων αυτών.
Ο Υποστράτηγος Ringquist λέει: “Μπορούν να εντοπίσουν ασθένειες όπως η φυματίωση, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι πως σε περιπτώσεις σεισμών μπορούν κάτω από τα χαλάσματα να εντοπίσουν ανθρώπους και να υποδείξουν στα σωστικά συνεργεία την ακριβή τους θέση. Μπορούν επίσης να τρέξουν και να αναρριχηθούν σε στενούς χώρους, όπως σήραγγες.”
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα και ένα σοβαρό πλεονέκτημα.
“στοιχίζουν πολύ φθηνότερα απο κάποιο σκύλο η κάποιο όχημα, άλλα μπορούν να καλύψουν μόνο μια περιοχή 100 τετραγωνικών μέτρων τη μέρα.”
 
Ποιά είναι όμως η αγαπημένη τους άσκηση? Οι εκπαιδευτές βάζουν ΤΝΤ στο μέγεθος ενός φίλτρου τσιγάρων σε κάποιο κουτί και το κρύβουν στα παλιά ορυχεία. Κοντά στο στρατόπεδο. Αφήνουν τους αφρικάνικους ποντικούς και μετά από λίγο εκείνοι έχουν εντοπίσει το σημείο και αρχίζουν με τα ποδαράκια τους να σκάβουν.
Ήδη πολλά ποντίκια μετά τη “βασική”, έχουν σταλεί στη Μοζαμβίκη και καθαρίζουν σε πραγματικές συνθήκες τα ναρκοπέδια που υπάρχουν εκεί.