Το ενδεχόμενο πώλησης γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Βερολίνο.
Η Γερμανία είναι έτοιμη να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία περισσότερα από 200 άρματα μάχης τύπου Leopard 2A7+. Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, το συμβούλιο ασφαλείας της γερμανικής κυβέρνησης έχει δώσει την έγκριση του στο ντιλ.
Η ίδια η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Αποφεύγει να διαψεύσει και αρνείται να δώσει πληροφορίες για τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας, οι συνεδριάσεις του οποίου διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Έτσι και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αποφεύγει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες: «Τα περιεχόμενα των συνεδριάσεων του συμβουλίου είναι απόρρητα. Για τον λόγο αυτόν δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις σε εικοτολογίες και δεν πρόκειται να προβώ σε κάτι τέτοιο».
Πραγματικό φιάσκο για την γερμανική εξωτερική πολιτική
Οι εξαγωγές όπλων σε χώρες που δεν ανήκουν στον κύκλο των συμμάχων της Γερμανίας υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες. Εάν στις εν λόγω χώρες παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή επικρατεί ένταση στην ευρύτερη περιοχή οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων δεν επιτρέπονται.
Όμως, οι εξαιρέσεις είναι πολλές. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς συνήθως δύο χρόνια μετά τις επίμαχες πωλήσεις, διαβάζοντας τη σχετική έκθεση της γερμανική κυβέρνησης. Μολονότι ακόμη δεν υπάρχει η επιβεβαίωση του ντιλ με τη Σαουδική Αραβία, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά αντέδρασαν οργισμένα.
Οι Πράσινοι χαρακτηρίζουν παράνομη την πώληση των αρμάτων στην Σαουδική Αραβία. Και όπως υπογραμμίζει η πρόεδρός τους Κλαούντια Ροτ: «Ήταν οι Σαουδάραβες, που βοήθησαν το καθεστώς του Μπαχρέιν να καταπνίξει το δημοκρατικό κίνημα και μάλιστα διαθέτοντας του άρματα μάχης. Είναι η Σαουδική Αραβία που εμπλέκεται στις συναλλαγές με τη διεθνή τρομοκρατία και υποστηρίζει τις υποδομές των ταλιμπάν. Η όλη υπόθεση συνιστά ένα πραγματικό φιάσκο για την γερμανική εξωτερική πολιτική».
Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις εντείνονται. Ακόμη και στους κόλπους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών διατυπώνονται ενστάσεις. Κατόπιν σχετικής πρότασης της αντιπολίτευσης το θέμα θα συζητηθεί στην βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, πιθανότατα την Πέμπτη. Την αντίθεσή τους στην πώληση των Leopard εκφράζουν και η Καθολική και η Ευαγγελική Εκκλησία, αλλά και δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.