Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο να αγορασθεί πετρέλαιο από τους λίβυους εξεγερμένους από τη στιγμή που τα έσοδα απ’ αυτή τη συναλλαγή δεν ωφελούν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
«Αν τα έσοδα (από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) δεν ωφελούν το καθεστώς του Καντάφι, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με εμπορικές συναλλαγές που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης», δήλωσε ο Μάικλ Μαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αναφορικά με το πετρέλαιο, η γραμμή μας είναι πολύ σαφής», δήλωσε. Η ΕΕ υποστηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν στόχο τα έσοδα από το πετρέλαιο να μην φτάνουν στα χέρια του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, υπενθύμισε. «Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι συνήθεις εμπορικές πρακτικές», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος της Άστον υπογράμμισε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν έχει αλλάξει θέση όσον αφορά το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που επιβάλλουν στη Λιβύη οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αν και οι εξεγερμένοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν επίσης να αγοράσουν όπλα με τα έσοδα από το πετρέλαιο.
ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΑΝΤΑΦΙ
Την άρνηση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, υπό την Κάθριν Άστον, για οποιαδήποτε επαφή με το καθεστώς Καντάφι, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Europe, σημειώνοντας ότι κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δέχθηκαν προσέγγιση από απεσταλμένους του Καντάφι, προφανώς στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που μαίνεται στη Λιβύη.
Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Διπλωματική επίθεση του Καντάφι, η Κάθριν Άστον αρνείται κάθε επαφή», τονίζει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος απορρίπτει τη λύση, που αναφέρεται στα ΜΜΕ, να αναλάβει ένας από τους γιους του Καντάφι την εξουσία ώστε να διαπραγματευθεί την εκεχειρία και μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο εκπρόσωπος της Κ. Άστον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το καθεστώς Καντάφι και ότι αυτό περιλαμβάνει και τους γιους του.
Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι το γεγονός ότι κάποια κράτη μέλη έχουν απευθείας επαφές με απεσταλμένους του Καντάφι δεν ενοχλεί την Κ. Άστον. «Το σημαντικό για εμάς είναι να υπάρξει μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη. Για να γίνει αυτό πρέπει να συζητάμε με όλους τους εταίρους» και τα κράτη μέλη μπορούν θαυμάσια να συζητούν επίσης, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κ. Άστον.