Πειράματα για να προβλέπουν τις κρίσεις

Οι διάφορες πολιτικές κρίσεις, όπως και μορφές αστάθειας, μπαίνουν στο στόχαστρο ενός νέου υπερυπολογιστή των Αμερικανών. Τι επιδιώκουν οι ερευνητές; Να προβλέπουν μεγάλα κοινωνικά γεγονότα με βάση έρευνες με ειδικούς αλγόρυθμους στο διαδίκτυο, σε δημοσιεύσεις στα μπλογκ και γενικότερα τη ροή στο ίντερνετ.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ψάχνοντας στα διάφορα δεδομένα στο διαδίκτυο, θα είναι σε θέση να κωδικοποιήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, ώστε να μπορούν να προβλέπουν πολιτικές κρίσεις, επαναστάσεις και άλλες μορφές κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αναφέρει ο Τόμας Μαλόουν, διευθυντής του Κέντρου Συλλογικής Ευφυΐας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). «Έχουμε στη διάθεσή μας μια ολόκληρη σειρά από λεπτομερέστατα και πλουσιότατα δεδομένα, καθώς και αλγόριθμους που μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για προβλέψεις. Καθίσταται έτσι δυνατό ένα είδος πρόβλεψης, που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να υπάρξει».

Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις έρευνες. Φέτος το καλοκαίρι, μια υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να συλλέγει διάφορες ιδέες από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και εταιρείες, αναζητώντας τρόπους ώστε να αναλύονται αυτόματα δεδομένα στο ίντερνετ σε 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το τριετές πείραμα, που θα αρχίσει τον ερχόμενο Απρίλιο, χρηματοδοτείται από την υπηρεσία Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), η οποία ανήκει στο γραφείο του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.