Παραδοχή Ολάντ :»η Γαλλία εγκλημάτισε κατά των Εβραίων».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε  ότι η σύλληψη χιλιάδων Εβραίων στις 16 και 17 Ιουλίου 1942 στο υπό ναζιστική κατοχή Παρίσι και τα περίχωρά του με σκοπό να σταλούν στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ήταν ένα έγκλημα «που διαπράχθηκε στη Γαλλία και από τη Γαλλία».Θαραλλέα παραδοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει και μάθημα για άλλους που αρνούνται τα δικά τους λάθη . Όπως η Τουρκία των γενοκτονιών.

   Ο Ολάντ έκανε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια της τελετής για την 70η επέτειο της επιχείρησης αυτής που έμεινε γνωστή με το όνομα Vel d’ hiv από το χειμερινό ποδηλατοδρόμιο όπου οι Ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους της Γαλλίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
   Η γαλλική αστυνομία έπειτα από διαταγές που έλαβε από τη ναζιστική Γερμανία συνέλαβε εκείνες τις ημέρες 13.152 Εβραίους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στο Παρίσι και τα περίχωρά του. Η πλειονότητα αυτών κρατήθηκαν στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο προτού σταλούν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.
   Στην ομιλία του ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα θα πατάξει «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τον αντισημιτισμό, που «δεν είναι μια άποψη, αλλά μια αθλιότητα».
   Ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο αίσθημα προδοσίας που ένιωσαν τα θύματα, πολλά από τα οποία είχαν καταφύγει στη Γαλλία από την ανατολική Ευρώπη πιστεύοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλή.
   Η εμπιστοσύνη τους στις γαλλικές αρχές «καταπατήθηκε», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
   Πολλοί υπουργοί, αλλά και συγγενείς των θυμάτων πήραν μέρος στη σημερινή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν το χειμερινό ποδηλατοδρόμιο, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1959.
   Συνολικά 75.500 Εβραίοι από τους 320.000 που ζούσαν στη Γαλλία στην αρχή της κατοχής από τους Γερμανούς εστάλησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Από αυτούς περίπου 2.500 επιβίωσαν.