Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο η χώρα του να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη λέγοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζεται το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να μην υπάρξει κάποια κίνηση που θα αποξένωνε τον αραβικό κόσμο.
«Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν τίθεται θέμα εισβολής ή κατοχής- δεν πρόκειται η Βρετανία να πατήσει την αρβύλα της στο έδαφος. Δεν βρισκόμαστε εδώ γι αυτό τον λόγο», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Μιλώντας από το Όξφορντσιρ της νότιας Αγγλίας, είπε ότι η αποστολή της δυτικής συμμαχίας είναι σαφής: η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και η άσκηση πίεσης με στρατιωτικά πλήγματα για την καταστροφή των αρμάτων μάχης και της πολεμικής μηχανής του Καντάφι, που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων.
«Είμαστε σαφείς ότι πρέπει να περιοριστούμε στους όρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να διατηρήσουμε τη στήριξη του αραβικού κόσμου και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει με τον σωστό τρόπο», είπε ο Κάμερον.
Η απόφαση 1973, με την οποία επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, επιτρέπει στις δυνάμεις να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των πολιτών, ενώ απαγορεύει «την κατοχή οποιασδήποτε μορφής οποιουδήποτε τμήματος του λιβυκού εδάφους από ξένη δύναμη «.
Ο Κάμερον είπε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει με κάθε τρόπο να τερματιστεί η «κόλαση (που έχει επιβάλλει ο Καντάφι) κατά των πολιτών της Μιζουράτα» και άλλων πόλεων στις λιβυκές ακτές.
Τα σχόλιά του αντανακλούν το περιεχόμενο κοινού του άρθρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα και της Γαλλίας, Σαρκοζί, το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα την Παρασκευή και πρεσβεύει ότι ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο στρατηγός Καντάφι εξακολουθεί να επιδιώκει την εξόντωση των κατοίκων της Μιζουράτα και να θέλει να πάρει τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης και να κατευθυνθεί προς τη Βεγγάζη, όπου, είμαι βέβαιος, ότι αν ποτέ φτάσει θα γίνει λουτρό αίματος», είπε ο Κάμερον.