Δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες φέρονται να χρησιμοποίησαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα τη δεκαετία του ’80 δίνοντας ως αντάλλαγμα στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας μεγάλα ποσά σε σκληρό συνάλλαγμα.
Τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR. Οι δοκιμές φαρμάκων διήρκεσαν από το 1985 μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και αφορούσαν περισσότερους από 2.000 ασθενείς. Οι εταιρείες που δοκίμαζαν τα προϊόντα τους στην Ανατολική Γερμανία κατέβαλλαν σημαντικά ποσά στην ΚοΚο (Kommerziellen Kooordinierung), μια θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου, η οποία ήταν αρμόδια για τη συγκέντρωση συναλλάγματος. Βάσει του ρεπορτάζ του MDR, το οποίο αναφερόταν σε μαρτυρίες αλλά και στοιχεία από το αρχεία της Στάζι, οι δυτικές εταιρείες που κατέφευγαν σε αυτή την πρακτική ήταν πολλές, κι ανάμεσά τους η ελβετική Ciba Geigy, η οποία φέρεται να πραγματοποίησε δοκιμές ενός αντικαταθληπτικού, του Brofaromin, στην περιοχή του Πλάουεν στη Σαξονία.
Ενας μάρτυρας, ο Κάριν Φόρνερ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ότι το 1989 το νοσοκομείο του Πλάουεν δεν δεχόταν να νοσηλεύσει τη μητέρα του, που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, παρά μόνο με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της σε μια «μελέτη». Με τη χορήγηση του Brofaromin η μητέρα του έχασε βάρος ενώ έδειχνε να έχει χάσει και την επαφή της με την πραγματικότητα. Αρχισε να συνέρχεται μόνο μετά τη διακοπή της θεραπείας. Το MDR επισημαίνει ότι ουδέποτε υποβλήθηκε σε δυτική χώρα αίτημα για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού στην αγορά. Τονίζει ακόμη ότι ορισμένες ασθενείς, στους οποίους δοκιμάστηκαν φάρμακα τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στη Δύση, υπέφεραν από σοβαρές παρενέργειες και κάποιοι πέθαναν.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν και έγγραφα που αναδεικνύουν τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Ciba Geigy, η οποία ανήκει σήμερα στο φαρμακευτικό κολοσσό Novartis. Εκπρόσωπος της Novartis αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι οι παραγωγοί της εκπομπής δεν επικοινώνησαν ποτέ με την εταιρεία του και υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κλινικές δοκιμές του ομίλου γίνονται με σεβασμό της δεοντολογίας.