Ομπάμα:»Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν «καλή ενημέρωση» σχετικά με την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και έχουν προετοιμαστεί από καιρό για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, αν είναι αναγκαίο.

   

«Έχουμε μια καλή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο πυρηνικό τους πρόγραμμα», δήλωσε ο Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τονίζοντας όμως ότι η χώρα του «δεν γνώριζε ποιες δυναμικές διαμορφώνονται μέσα στο Ιράν».

   

«Η μια από τις δυσκολίες είναι ότι το ίδιο το Ιράν είναι πολύ πιο διαιρεμένο από ό,τι πριν, και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις σε κάποια χρονική στιγμή», παρατήρησε ο κ. Ομπάμα.

   

Εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Ομπάμα έχει τώρα να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τον επικρίνει ότι δεν έχει προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

   

Η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι έχει στρατιωτική στόχευση. Το Ισραήλ, το οποίο βλέπει σε αυτό μια απειλή κατά της ύπαρξής του, συνεχίζει τις τελευταίες ημέρες να αφήνει να εννοηθεί μια πιθανή προληπτική επίθεση που θα παρεμποδίσει το πρόγραμμα αυτό.

   

«Έχουμε επί μακρόν προγραμματίσει τις διάφορες επιλογές τα τελευταία χρόνια (…) είμαστε έτοιμοι να τις εφαρμόσουμε, αν αισθανθούμε ότι υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε ο Ομπάμα, επιβεβαιώνοντας ότι μια διπλωματική λύση σε αυτή την κρίση είναι ακόμα δυνατή.

   

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο Ομπάμα εκτίμησε εξάλλου ότι το Ισραήλ δεν είχε λάβει απόφαση σχετικά με μια πιθανή επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την Παρασκευή ότι θέλουν να εστιάσουν στη διπλωματία για να πείσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, ζητώντας από το Ισραήλ να «δοθεί χρόνος στις κυρώσεις για να έχουν αποτέλεσμα».

   

Την Πέμπτη, η εφημερίδα Washington Post έγραψε στο κύριο άρθρο της ότι ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα εκτιμά ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση την άνοιξη εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.