Οι κερδοσκόποι απειλούν…με προσφυγή στη Δικαιοσύνη

 Δυσοίωνες χαρακτηρίζονται από αρκετούς αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας τον προσεχή Μάρτιο.

   

Αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση σε ορισμένα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στην οποία τόνισε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενη νομοθεσία που θα υποχρεώσει τους επενδυτές να επωμιστούν απώλειες, εάν τελικώς δεν επιτευχθεί συμφωνία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εθελοντική παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

   

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», με σημερινό δημοσίευμά της, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών επενδύσεων κεφαλαίου υψηλού κινδύνου (hedgefunds) και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σε περίπτωση που αυτές εξαναγκαστούν να υποστούν ανεπιθύμητες απώλειες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το PSI.

   

Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Λονδίνο, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, ορισμένα hedgefunds διατυπώνουν την άποψη ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ για το θέμα αυτό, λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως λένε, επειδή στην Ευρώπη ο τομέας αυτός εμπίπτει νομικά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

   

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι στη «ρίζα της διαμάχης» για το PSI είναι η αυξανόμενη επιμονή της Γερμανίας και του ΔΝΤ ότι, ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να καταρρέει, το χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μια τέτοια προσφυγή εκ μέρους των hedgefunds θα πάρει χρόνια να εκδικαστεί, ωστόσο ανάλογες περιπτώσεις κερδήθηκαν από hedgefunds στη Λατινική Αμερική και μια σειρά ανάλογων προσφυγών από ιδιώτες κατά της Ελλάδας θα μείωνε την ικανότητα της χώρας να βρει χρηματοδότες στις διεθνείς αγορές. 

   

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι πέραν όλων των αντιπαραθέσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί καλύτερα η Ελλάδα, καθώς ακόμη και με τη συμφωνία για το PSI, το 2020 το ελληνικό χρέος δεν θα μειωθεί κάτω του 120% του ΑΕΠ της χώρας.

   

Για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, με στόχο την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι στο «επίκεντρο των συνομιλιών» είναι το επιτόκιο που θα καθορίσει το μέγεθος της απώλειας που θα επωμισθούν οι ξένοι πιστωτές επί της τρέχουσας καθαρής αξίας των ελληνικών ομολόγων τους.

   

Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «σημειώθηκε πρόοδος», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, είπε ότι σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, «υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν», ενώ πρόσωπο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ότι «οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται επί του παρόντος, χαμηλότερο τοκομερίδιο που θα κυμαίνεται από 3% έως 4,5%, ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης των ομολόγων». Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

   

Σε άλλα δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις από την Αθήνα, μεταξύ άλλων, προβάλλονται οι πληροφορίες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «τα δύο μέρη έλαβαν υπόψη τους όλες τις μεταβλητές και επέστρεψαν στις διαπραγματεύσεις με νέες προτάσεις». Επίσης, σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως το επιτόκιο των νέων ομολόγων παραμένει το πιο κρίσιμο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν και άλλα θέματα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να νομοθετηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης στην περίπτωση που δεν είναι επαρκής η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων.