Κατά των δημοσιογράφων εξαπέλυσε τα πυρά του ο γάλλος πρόεδρος αποκαλώντας τους…παιδεραστές επειδή των ρωτούσαν για διαφθορά στην αγορά εξοπλισμών.
Ο Νικολά Σαρκοζί εξοργίστηκε ενώπιον δημοσιογράφων λέγοντας σε έναν από αυτούς: «Μοιάζετε με παιδεραστή, έχω αυτή τη βαθιά πεποίθηση», για να δείξει ότι δεν μπορεί κάποιος να αποδίδει κατηγορίες χωρίς να έχει αποδείξεις, αναφερόμενος στις υποψίες για διαφθορά σε σχέση με την αγορά των εξοπλισμών.
Η συνομιλία αυτή μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας και εκπροσώπων του Τύπου που αναμεταδίδεται από το βράδυ χθες, Δευτέρα, από αρκετές ιστοσελίδες, διεξήχθη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα την Παρασκευή το βράδυ.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ενίσχυε τις υποψίες για προμήθειες προς προσωπικότητες της δεξιάς το 1995 στο πλαίσιο ενός συμβολαίου πώλησης υποβρυχίων στο Πακιστάν.
Εκείνη την εποχή ο Νικολά Σαρκοζί ήταν υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της προεδρικής εκστρατείας του τότε πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντίρ, για την οποία πλανώνται υποψίες για παράνομη χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να έχει σχέση με αυτές τις προμήθειες.
«Είμαστε σε έναν κόσμο παραφρόνων», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, σε μια οφ δε ρέκορντ συνομιλία του με δημοσιογράφους..
«Δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσά σας που πιστεύει ότι θα οργανώσω επιτροπές για τα υποβρύχια στο Πακιστάν, αυτό είναι απίστευτο», είπε.
Μετά απευθύνθηκε σε ένα δημοσιογράφο και με αδιάφορο ύφος είπε: «Και εσείς, δεν έχω απολύτως τίποτε εναντίον σας. Μάλλον φαίνεται ότι είστε παιδεραστής. Ποιός μου το είπε; Εγώ έχω αυτή τη βαθιά πεποίθηση. Μπορείτε να δικαιολογηθείτε;».
Ο πρόεδρος είπε τη λέξη αυτή δύο ή τρεις φορές, δείχνοντας την οργή του.
«Φίλοι παιδεραστές εις το επανιδείν», είπε απομακρυνόμενος από τους δημοσιογράφους τους οποίους θα συναντούσε την επόμενη ημέρα στην συνέντευξη Τύπου.
Η έρευνα αυτή για τις υποψίες διαφθοράς σε σχέση με ένα συμβόλαιο στον εξοπλιστικό τομέα έχει σχέση με εκείνη που αφορά μια επίθεση κατά γαλλικών στόχων το Μάιο του 2002 στο Καράτσι, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μεταξύ τους 11 Γάλλοι που εργάζονταν στη Διεύθυνση Ναυπηγήσεων και συγκεκριμένα στη ναυπήγηση υποβρυχίων.
Από ένα από τα στοιχεία της έρευνας διαφαίνεται ότι αυτή η επίθεση μπορεί να σημειώθηκε σε αντίποινα για τη διακοπή της καταβολής από τη Γαλλία προμηθειών σε σχέση με το συμβόλαιο αυτό, μετά την εκλογή του Ζακ Σιράκ το 1995.
Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ όταν ρωτήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό RTL είπε ότι οι δηλώσεις του προέδρου οφείλονται στην «πίεση την οποία τους ασκούν τα μέσα ενημέρωσης».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβάλλεται σε τέτοιες πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης που από καιρό σε καιρό ξεσπά … Ανθρωπος είναι», δήλωσε.
Από τότε που εξελέγη στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Νικολά Σαρκοζί έχει αρκετές φορές προβεί σε προσβολές, ασυνήθιστες για έναν αρχηγό κράτους. Η πιο γνωστή είναι αυτή: «Αντε χάσου κακομοίρη», που απηύθυνε σε κάποιον ο οποίος αρνήθηκε να τον χαιρετίσει δια χειραψίας κατά την επίσκεψή του στην έκθεση Αγροτικών Προϊόντων. Ο Σαρκοζί φημίζεται επίσης για τις μερικές φορές καυστικές απαντήσεις του στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.