Οι λίβυοι εξεγερμένοι αναμένουν «σημαντικά πλήγματα της συμμαχίας», δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους Νικολά Σαρκοζί.
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο (Μουάμαρ) Καντάφι αργά η γρήγορα θα πέσει, αλλά θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν (…) όσο πιο πολύ μένει τόσο περισσότερο αίμα θα χυθεί. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν σοβαρά πλήγματα από τη συμμαχία, μετά οι Λίβυοι μπορούν να προχωρήσουν σε μια λύση», δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ, όταν ρωτήθηκε, αν το τέλος αυτού του πολέμου θα επέλθει με τη στρατιωτική βία ή με διαπραγμάτευση.
«Τα διεθνή πλήγματα και η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων (που υλοποιήθηκαν με βάση το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών), συνέβαλαν στην προστασία των αμάχων και στην επιτυχία αυτής της επανάστασης. Η διαδικασία είναι αργή, αλλά αυτό που πέτυχε η συμμαχία είναι πολύ σημαντικό για μας», πρόσθεσε.
Την Τρίτη, οι αντάρτες που ελέγχουν την πολιορκούμενη λιβυκή πόλη Μιζουράτα (δυτικά) ζήτησαν για πρώτη φορά την επέμβαση στο έδαφος δυτικών στρατευμάτων για να τους βοηθήσουν.
Ερωτηθείς, αν ο ίδιος υποστήριξε το αίτημα αυτό, ο επικεφαλής του οργάνου της εξέγερσης κατά του ηγέτη της Λιβύης, ήταν σιβυλλικός.
«Εμείς στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, εκπροσωπούμε τον λαό της Λιβύης, δεν είμαστε ανεξάρτητοι από το λαό αυτό (…) Αυτό που ζητεί ο λαός, το ζητάμε και εμείς», απάντησε.
Το CNT «δεν έχει καμία απαίτηση για χερσαίες δυνάμεις», διαβεβαίωσε η γαλλική Προεδρία νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.
Ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, παραδέχτηκε ότι «φίλοι προμηθεύουν όπλα στους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα όπλα αυτά αγοράστηκαν με λιβυκά χρήματα».
«Πράγματι, παραλάβαμε οπλισμό, αλλά δεν είναι επαρκής», τόνισε ο αξιωματούχος, που ηγείται της εξέγερσης κατά του Καντάφι.
«Είτε με λιβυκά χρήματα προμηθευτήκαμε τον οπλισμό, είτε μέσω φίλων. Τώρα που σας μιλώ δεν μπορώ να τους κατονομάσω, αλλά επιμένω, φίλοι μας έδωσαν όπλα, αγοράσαμε όμως και όπλα με λιβυκά χρήματα», τόνισε ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.
«Η θέση του Κατάρ είναι μια θέση ιστορική από την πλευρά των αράβων», συνέχισε, αλλά «σε ότι αφορά τα όπλα ο ρόλος του Κατάρ είναι πολύ περιορισμένος», τόνισε.
Η «Ομάδα επαφής» για τη Λιβύη προ ημερών αποφάσισε να δοθεί στους λίβυους εξεγερμένους οικονομική βοήθεια, όπως και «υλική στήριξη» αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Το Κατάρ, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία, έχει αναγνωρίσει ως νόμιμο συνομιλητή του το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Το καθεστώς Καντάφι κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη χώρα αυτή ότι προμηθεύει στους εξεγερμένους της Βεγγάζης γαλλικούς αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Milan.