Οι εκκεντρικοί δικτάτορες.Έγιναν και ταινία.Δείτε το βίντεο

Με αφορμή την τελευταία τανία του Σάσα Μπάρον Κοέν ‘Ο Δικτάτορας’ το BBC ρίχνει μια ματιά σε κάποιους εκκεντρικούς Δικτάτορες.

«Η τελευταία κομωδία του Σάσα Μπάρον Κόεν ‘Ο Δικτάτορας’, είναι μια ταινία ενός φανταστικού ηγέτη απο την Βόρεια Αφρική. Ο Ναύαρχος Αλαντίν είναι μια ακραία αναπαράσταση δικτάτορα, και αυτο είναι που θέτει το ερωτημα: γιατί οι πραγματικοι δικτάτορες να έχουν τόσο περίεργες συμπεριφορές;
Η ταινία του Κοέν σε παγκόσμια κυκλοφορία αυτη την βδομάδα, είναι για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα μιλήσει σε συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών. ‘Ο Δικτάτορας’ του Κοέν, ζεί μια πολυτελή ζωή περικυκλωμένος απο γυναίκες σωματοφύλακες.
Η έμπνευση για τον ‘Δικτάτορα’ φαινεται ότι προέρχεται απο ηγέτες σαν τον Μουάμαρ Γκαντάφι, που σκοτώθηκε, αφου εκδιώχθηκε απο την εξουσία, στη Λιβύη το περασμένο έτος.

Ο Καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο Φρέντ Κούλιντζ, που έχει μελετήσει τους Κιμ Τζόνγκ-ιλ, Σάνταμ Χουσέιν, Αδόλφο Χίτλερ και άλλους, δήλωσε ότι οι δικτάτορες περιτριγυρίζονται απο ψευδαισθήσεις και έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Ο Κούλιντζ πιστεύει ότι πολλοί ηγέτες μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο ναρκισσισμός,η παράνοια και ο σαδισμός.
Μια μελέτη για τους πιο κακόφημους δικτάτορες στην ιστορία ρίχνει λίγο φώς στο γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο παράξενη.
Αυτοκράτορας Καλιγούλας 12-41μ.χ

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας ήταν γνωστός για την κακή ιδιοσυγκρασία του και την αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του.
Ο Μπένετ Σάλγουέι καθηγητής στο UCL δηλώνει ότι ο Καλιγούλας διέταζε την τοποθέτηση σκαφών κατα μήκος του λιμανιού της Νάπολης για να μπορεί να περπαταέι απο πόλη σε πόλη,

Ο Καλιγούλας αγαπούσε τα άλογα και φήμες λένε ότι όχι μόνο είχε αγοράσει σπίτι στο αγαπημένο του άλογο αλλά του είχε και σκλάβους για να το φροντίζουν όπως και αύθονο κρασί σε χρυσά κύπελλα.
Η περίεργη συμπεριφορά του αυτοκράτορα που συμπεριλάμβανε επίσης την συγκέντρωση κοχυλιών απο τα στρατεύματα του κατα την διάρκεια μιας εκστρατείας ενάντια στην Μεγάλη Βρετανία, έκανε πολλους να αναρωτηθουν εαν ήταν τρελλός.

Ωστόσο ένας καθηγητής απο το πανεπιστήμιο του Έξετερ υποστηρίζει ότι ο Καλιγούλας ήξερε πολύ καλά τι έκανε και απλώς αξιοποιούσε στο έπακρο τις δυνατότητες του για απόλυτη εξουσία.
Ο Μπένετ Σάλγουει πιστεύει ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ηλικία του Καλιγουλα, ο οποίος ήταν 24 ετών όταν έγινε αυτοκράτορας.
Σύμφωνα με τον Σάλγουει είναι εύκολο για κάποιον νέο που έχει την απόλυτη εξουσία να την αφήσει να παέι στο κεφάλι του.

Φρανσουα Ντουβαλιέρ 1907-1971

Πολλοί αυτοκράτορες έχουν μια τάση πρός την παράνοια η οποία μεγενθύνεται απο το περιβάλλον τους, δηλώνει ο καθηγητής Κούλιτζ.
Ο πρώην πρόεδρος της Αίτης, ο Φρανσουα Papa Doc Ντουβάλιερ, κατα την διάρκεια των 14 χρόνων του στην εξουσία, απέδειξε πόσο παρανοικός ήταν.
Ο Ντουβαλίερ ήταν ‘γιατρός’ βουντού και εξαιρετικά προληπτικός αφου πίστευε ότι στις 22 κάθε μήνα τον επισκεπτόντουσαν πνέυματα. Αργότερα ο Ντουβαλιέρ εφευγε απο το παλάτι μόνο στις 22 κάθε μήνα αφου τα πνεύματα είχαν γίνει οι φρουροί του.
Ο Ντουβαλιέρ είχε δηλώσει ότι ήταν τα πνευματα του που σκότωσαν τον Πρόεδρο Κέννεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Ιντι Αμίν 1920-2003
Ο Ιντι Αμίν ο οποίος κυβέρνησε την Ουγκάντα την δεκαετία του 70, αποκαλούσε τον εαυτό του ‘Κατακτητή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας’ και ‘Βασιλια της Σκωτίας’ . Προήγαγε επίσης τον εαυτο σε στρατάρχη και απένειμε στον εαυτο του τον Βικτωριανο και τον Στρατιωτικό Σταυρό.
Είχε εμμονή με το να δείχνει ανώτερος απο την Βασίλισσα Ελισάβετ και είπε οτι αυτός και όχι η βασίλισσα έπρεπε να είναι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.
Υπήρξαν αναφορές ότι στο ψυγείο του είχε τα κεφάλια πολιτικών αντιπάλων και κάποτε σ’ενα συμβουλο του πρίν το δείπνο είχε πει ‘Θέλω να φάω την καρδιά σου.Θέλω να φάω τα παιδιά σου.’

Σαπαρμουράτ Νιγιαζόβ 1940 – 2006
Πρόεδρος εφ’όρου ζωής του Τουρκμενιστάν, ο Νιγιαζόβ θα μπορούσε πολύ εύκολα να ανταγωνιστει τον ‘Δικτατορα’ του Κοέν στην ταινία του. Ειχε ένα επιχρυσωμένο άγαλμα,δεκαπέντε μετρων, του εαυτού του το οποίο περιστρεφότανε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε πάντα να κοιτάει τον ήλιο.
Ενώ οι περισσότεροι κατοίκοι του τουρκμενιστάν ζουσαν στην φτώχεια, αυτος είχε φτιάξει ένα παλατι απο πάγο στην πόλη και διέταξε την κατασκευή μιας λίμνης στην μέση της ερήμου.
Παρά τα υπερβολικά του έργα ο ηγέτης ήταν γνωστός κια για τους παράξενους νόμους του. Αφού σταμάτησε το κάπνισμα το 1997, έδωσε εντολή να το κάνουν και όλοι οι υπουργοί του.Επίσης απαγόρευσε το μπαλέτο, την όπερα, τα γένια και τα μακρυα μαλλιά στους άντρες.
Όπως και ο Σανταμ Χουσέιν, έγραψε κι ένα βιβλίο. Με τιτλο Ρουκναμα το βιβλιο είναι μια αναφορά στην ταυτότητα και στην ιστορία του Τουρκμενιστάν. Η ανάγνωση του βιβλίου έγινε υποχρεωτική στα σχολεια .Όλως περιέργως το βιβλίο ήταν ακόμη και μέρος των εξετάσεων για να αποκτήσει κανείς δίπλομα οδήγησης.

Κίμ Τζόνγκ Ιλ 1942-2011
Οι ιστορίες γύρω απο τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ίλ κυμαίνονται απο τις απλές ιστορίες της καθημερινότητας εώς τις πιο μυθικές. Σύμφωνα με πηγές, ένα διπλό ουράνιο τόξο κι ένα φωτεινό αστέρι εμφανίστηκαν την στιγμή που γεννήθηκε ο δικτάτορας. Όταν πέθανε λένε ότι μια γιγαντιαία λίμνη πάγου έσπασε στη μέση.
Ενώ χιλιάδες Βορειο-Κορεάτες πέθαιναν στην πείνα ο Κιμ , σ’ενα ταξιδι του με τρένο στην Ρωσία είχε ένα ελικόπτερο να του φέρνει ζωντανούς αστακούς κάθε μέρα.

Η ταινία

Ο Σάσα Μπάρον Κοέν, ο γνωστός σε όλους μας «Μπόρατ» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια πολιτική σάτιρα, την κωμωδία «O Δικτάτορας»Η ταινία βασίζεται σε βιβλίο που (υποτίθεται) έγραψε ο Σαντάμ Χουσεΐν, «Zabibah and the King», για έναν βασιλιά που ερωτεύεται μια χωριατοπούλα και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο γνωστός συνεργάτης του Κοέν ο Λάρι Τσαρλς. Ο Σάσα Μπάρον Κοέν, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί στο παρελθόν, υποδύεται δύο ρόλους, εκτός από τον δικτάτορα στυλ Καντάφι, που κυκλοφορεί με τις καμήλες του στους δρόμους της Νέας Υόρκης και χαρίζει κοσμήματα, ενσαρκώνει και έναν ανυποψίαστο βοσκό που του μοιάζει και τον αντικαθιστά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ