Οι δυνάμεις του Καντάφι πανηγυρίζουν τις συνεχείς νίκες.

Στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι γιόρτασαν σήμερα τη νίκη τους επί των ανταρτών και την ανακατάκτηση των πόλεων Μπεν Τζαουάντ και Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, όπου τις τελευταίες ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες.

   

Στο Ρας Λανούφ, το δυτικότερο προπύργιο των εξεγερμένων, οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος γιόρτασαν ανάμεσα στα συντρίμμια, μπροστά στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε να επισκεφθούν την περιοχή.

   

Οι στρατιώτες κρατούσαν φωτογραφίες του συνταγματάρχη Καντάφι και φώναζαν συνθήματα υπέρ του καθεστώτος. Στους διάτρητους από τις σφαίρες τοίχους των κτηρίων και των σπιτιών τα αντικυβερνητικά συνθήματα καλύφθηκαν από μπογιά και μόνο ένα, που έγραφε «Ο Καντάφι είναι τρελός» ξέφυγε από την προσοχή των φιλοκυβερνητικών.

   

Στο δρόμο από το Μπεν Τζαουάντ προς το Ρας Λανούφ, σκόρπιες, άδειες φυσιγγιοθήκες μαρτυρούσαν τις σφοδρές μάχες που δίνονταν στις δύο αυτές περιοχές.

   

Ένα διυλιστήριο στο Ρας Λανούφ εξακολουθεί να φλέγεται μετά την αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να συζητά.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσαν ο προεδρεύων της συνόδου κορυφής του οργανισμού, υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Γιούσεφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα και ο Γενικός Γραμματέας του, Αμρ Μούσα.

   

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επισήμως από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του λιβυκού λαού», είπε ο Αμρ Μούσα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον μπιν Αμπντάλα μετά τη λήξη της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

   

Ο Μούσα είπε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει επαφές και να συνεργαστεί με το Επαναστατικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη, την πρώτη πόλη που ξεσηκώθηκε κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι επαφές αυτές, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνουν και το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

   

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θεωρεί ότι το καθεστώς της Λιβύης έχει «απωλέσει τη νομιμότητα» λόγω της «επικίνδυνης βιαιοπραγίας» κατά του λαού του, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνόδου.