Αβέβαιες θεωρούνται οι εξελίξεις και μετά την υπερψήφιση του νόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, αναφορές και αναλύσεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ.
Εκτενή προβολή δίνεται επίσης στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, καταγράφοντας το φόβο των Ελλήνων ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Μερικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι ακόμη τίποτα δεν είναι δεδομένο για την Ελλάδα και πως η Ευρώπη κερδίζει χρόνο για να προστατέψει τις τράπεζές της.
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημειώνει ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση με τους ξένους πιστωτές και για να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές. Επίσης, προβάλλει τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες μετά τον Μάιο του 2010. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζονται οι «πολιτικές μεταλλαγές» στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως απέδειξε και η ψηφοφορία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τη σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και τις «μεγάλες απώλειες» που δέχθηκαν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όπως επισημαίνεται.
Στην ίδια εφημερίδα, καθώς και σε αρκετά άλλα έντυπα και σε ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, παρουσιάζονται απόψεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι αντικρουόμενες για την πορεία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα θα έχουν απλά ως αποτέλεσμα μια «παροδική ανάσχεση» της κρίσης, ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί η μετάδοση της κρίσης και στις άλλες επισφαλείς χώρες της Ευρώπης, ενώ μερικοί θεωρούν ότι με σωστές και αποφασιστικές ενέργειες «υπάρχουν περιθώρια» για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να μην προκύψει μια μεγαλύτερη κρίση στην Ευρωζώνη.
Επίσης, υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε καταστροφή για την ελληνική κοινωνία και για την υπόλοιπη Ευρώπη αυτό θα είχε «λίγες ή και καθόλου παρενέργειες μακροπρόθεσμα», προσθέτοντας όμως ότι μια ελληνική χρεοκοπία στο «άμεσο μέλλον» περικλείνει «μεγάλους κινδύνους».
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σημειώνει τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ότι θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων στην περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπως και τη μείωση της δημοτικότητας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «κρίσιμη θεωρείται» η συνάντηση του Eurogroup την προσεχή Τετάρτη, όπου θα αποφασισθεί η έγκριση του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, αφού θα πρέπει να διασφαλισθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» προβάλλει την ομιλία στη Βουλή του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τόνισε ότι «εξαρτάται από εμάς, από την ψήφο μας, εάν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Η υπερψήφιση του οικονομικού προγράμματος και το άνοιγμα του δρόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση θέτουν τις βάσεις για τον εκμοντερνισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας».
Τέλος, η «Ουάσιγκτον Ποστ», επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα προβλέπουν τη μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, σε μια χώρα όπου η ανεργία φθάνει στο 21%, και οι προοπτικές για τη χώρα «φαντάζουν ζοφερές», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι η Ελλάδα, ακόμη και με τη νέα βοήθεια των 182 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να χρεοκοπήσει στο μέλλον, εάν δεν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.