Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Η καθιερωμένη διαδήλωση της Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου ήταν μια συγκέντρωση γιορτής, έναν μήνα μετά την έναρξη της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου που οδήγησε στην αποπομπή του πανίσχυρου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.
Αν και το κάλεσμα για διαδήλωση του εκατομμυρίου δεν εισακούστηκε, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια δεκάδες χιλιάδες πολίτες δεν σταμάτησαν για ώρες να πανηγυρίζουν για την νίκη τους και να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους λαούς της Λιβύης και της Υεμένης.
Τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του, και η απομάκρυνση του πρωθυπουργού ΄Αχμεντ Σαφήκ και κάθε μέλους της κυβέρνησης που έχει συνδέσμους με το παλιό καθεστώς. Ακόμη ζητούν την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του νόμου έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1981 μετά τη δολοφονία του τότε προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.
Με συνθήματα και αφίσες που έγραφαν «Επανάσταση 25ης Ιανουαρίου: Αξιοπρέπεια, ελευθερία, κοινωνική ισότητα», «Στρατός, Αστυνομία, Λαός . Ενα χέρι», «Ιμάμης και Παπάς, ένα έθνος, ένας λαός», χιλιάδες νέοι ξεχύθηκαν το πρωί στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξάνδρειας, καλώντας ακόμη και τους τουρίστες πίσω στην Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα ο στρατός προσπαθεί με δημοσιεύσεις στη σελίδα που έχει ανοίξει στο facebook και με μηνύματα στα κινητά να πείσει τους πολίτες να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να συγκεντρωθούν στο δύσκολο αγώνα που χρειάζεται να δώσει η χώρα για να επανέλθει η σταθερότητα και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Ηδη το στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί την Αίγυπτο ικανοποίησε μέρος των αιτημάτων των διαδηλωτών και τοποθέτησε πριν από λίγες ημέρες 10 νέους υπουργούς στην κυβέρνηση, την ώρα που οι δικαστικές αρχές παραπέμπουν τον έναν μετά το άλλο σε δίκη πρώην υπουργούς και επιχειρηματίες με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Στις φυλακές έχουν οδηγηθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες 3 πρώην υπουργοί και ένας επιχειρηματίας, ένας ακόμη υπουργός είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και έχουν δεσμευθεί οι περιουσίες άλλων τεσσάρων.
Το Χρηματιστήριο ακόμη δεν έχει ανοίξει εδώ και έναν μήνα, οι Τράπεζες λειτουργούν κανονικά την τελευταία εβδομάδα και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία από αυτή την Κυριακή. Τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του στρατού και του φοιτητικού κινήματος σχετικά με την κατάργηση της μυστικής αστυνομίας, που όπως καταγγέλεται κατασκοπεύει κάθε βήμα του φοιτητόκοσμου.
Ο στρατός διαλύει με τη βία συγκέντρωση
Αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν ρόπαλα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να διαλύσουν ακτιβιστές που απαιτούν να καθαιρεθεί η κυβέρνηση που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά τη χώρα, δήλωσαν διαδηλωτές.
Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν τις δύο εβδομάδες από την παραίτηση του Μουμπάρακ και να υπενθυμίσουν στους νέους άρχοντες της χώρας, που έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια ‘αντεπανάσταση’, την δύναμη του λαού.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Απελευθέρωσης, επίκεντρο του ξεσηκωμού εναντίον του προέδρου, οι διαδηλωτές κάλεσαν το στρατό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ‘δε θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν’ –στην εποχή Μουμπάρακ– να καθαιρέσουν την δοτή κυβέρνηση και να διορίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Μετά τα μεσάνυχτα όμως διαδηλωτές είπαν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, έσβησαν τις λάμπες στην περιοχή και κινήθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πλατεία.
‘Η στρατονομία χρησιμοποίησε όπλα και τέιζερ (σ.σ. όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης) για να χτυπήσει διαδηλωτές’, δήλωσε ο Άχμεντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση, τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. ‘Ο στρατός χρησιμοποιεί ξανά βία. Αλλά οι διαδηλωτές δεν ανταπέδωσαν’.
Οι διαδηλωτές έφυγαν από το κέντρο αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με έναν άλλο διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ίμαντ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος αλλά δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκαν και πόσο σοβαρά. ‘Είμαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στις θέσεις τους όταν ο στρατός άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές, ρίχνοντας στον αέρα με πραγματικά πυρά για να τους εκφοβίσει’, είπε ο ακτιβιστής Άσραφ Όμαρ. ‘Χρησιμοποιούσαν τέιζερ και ρόπαλα για να μας χτυπήσουν χωρίς κανέναν έλεγχο. Νόμιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Ήθελα να δώσω στην κυβέρνηση μια ευκαιρία αλλά δεν υπάρχει ελπίδα με αυτό το καθεστώς’, πρόσθεσε ο Όμαρ. ‘Δεν έχει νόημα’.
‘Ξαναβγαίνω στο δρόμο. Είτε ζω με αξιοπρέπεια είτε πεθαίνω’.