Όπως και στο Τσέρνομπιλ με τους ηρωϊκούς πυροσβέστες ,έτσι και στη Φουκουσίμα,υπήρξαν άνθρωποι που θυσιάστηκαν. 28 εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας.
Τη σοκαριστική παραδοχή έκανε η ίδια η Ιαπωνία, που ανακοίνωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι 28 από τους 300 εργαζόμενους –«ήρωες της Φουκουσίμα» τους αποκάλεσαν οι απλοί πολίτες- που αγωνίστηκαν για τη σταθεροποίηση της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊτσί, εκτέθηκαν περισσότερο απ’ το κανονικό στη ραδιενέργεια.
Οι 28 είχαν συσσωρεύσει δόσεις ακτινοβολίας πάνω από 100 μιλισιβέρτ (mSv), τόνισε η ΙΑΕΑ, επικαλούμενη στοιχεία από τις ιαπωνικές αρχές. «Κανένας εργαζόμενος δεν έλαβε μια δόση παραπάνω από τα ανώτατα όρια των 250 mSv για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία.
Η μέση δόση για έναν εργαζόμενο σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι 50 μιλισιβέρτ σε διάστημα πέντε ετών. Τον περασμένο μήνα από το ατύχημα δύο εργαζόμενοι από τη μονάδα της Φουκουσίμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφότου τα πόδια τους εκτέθηκαν σε 170-180 μιλισιβέρτ όταν πάτησαν σε μολυσμένο νερό. Έκτοτε συνήλθαν.
Η Φουκουσίμα είναι η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ, πριν από 25 χρόνια, και οι ιαπωνικές αρχές την έχουν βαθμολογήσει ως την πιο σοβαρή σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη κλίμακα.