Το συριακό καθεστώς απορρίπτει στο εξής κάθε «αραβική λύση» στην κρίση και δηλώνει αποφασισμένο να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση που έχει πνιγεί στο αίμα εδώ και δέκα μήνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Δαμασκό, χαρακτήρισε «πλήγμα» στη συριακή εθνική κυριαρχία το αραβικό σχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και το απέρριψε στο σύνολό του. Επανέλαβε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη «να τελειώνει με τις ένοπλες οργανώσεις» τις οποίες κατηγόρησε ότι έχουν σπείρει το χάος στη Συρία.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ενέτεινε τις πιέσεις στο καθεστώς του Άσαντ, ζητώντας συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή του για το σχέδιο εξόδου από την κρίση στη Συρία. Οι χώρες του Κόλπου ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι αποσύρουν τους παρατηρητές τους από τη Συρία.
«Τέλος με τις αραβικές λύσεις», είπε ο Μουάλεμ. «Η λύση πρέπει να είναι συριακή (…) και να αφορά την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και την έναρξη εθνικού διαλόγου».
Ο Σύρος υπουργός κατηγόρησε τους Άραβες ότι «συνωμοτούν» για να διεθνοποιήσουν την κρίση και λαμβάνουν αποφάσεις «ξέροντας ότι θα απορριφθούν από τη Συρία». «Χαράζουν το μέλλον της Συρίας χωρίς τη θέληση του λαού της, σαν να ήμασταν μια άβουλη χώρα, ενώ είμαστε εμείς που τους μάθαμε την αραβικότητα, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό», είπε.
«Θριαμβολογούν ότι τσαλάκωσαν το ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου για να βρουν μια λύση στη συριακή κρίση (…) απευθυνόμενοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητούν τη διεθνοποίηση» της συριακής υπόθεσης, σημείωσε, κατηγορώντας τους Άραβες ότι «δεν έλαβαν υπόψη τους» την έκθεση του επικεφαλής των παρατηρητών. Ο Μουάλεμ έπλεξε το εγκώμιο του τελευταίου λέγοντας ότι στην έκθεσή του «έκανε λόγο για την παρουσία ένοπλων οργανώσεων που διαπράττουν σαμποτάζ εναντίον δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και επιτίθενται στους πολίτες και στις δυνάμεις ασφαλείας».
Ο Μουάλεμ είπε ότι η χώρα του «εξετάζει το αίτημα» του Αραβικού Συνδέσμου να παραταθεί για ένα μήνα η αποστολή των παρατηρητών. Η αποστολή θα διακοπεί αύριο Τετάρτη εφόσον η Δαμασκός αρνηθεί να την παρατείνει για ένα μήνα, προειδοποίησε ο Άχμαντ Μπεν Χέλι, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου. «Οι παρατηρητές θα διακόψουν τη δουλειά τους και θα μείνουν στις κατοικίες τους» μέχρι να δοθεί μια απάντηση από τη Συρία, τόνισε.
Η αποστολή έληξε επισήμως στις 19 Ιανουαρίου αλλά παρατάθηκε μέχρι τις 24 κατόπιν προφορικής συμφωνίας της Δαμασκού.
Την Κυριακή ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε συνάντηση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προκειμένου να του παρουσιάσει το σχέδιο για τη Συρία και να ζητήσει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αμέσως μετά οι έξι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ασκήσει πιέσεις στη Συρία» και να την υποχρεώσει να εφαρμόσει το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο. Οι ίδιες χώρες αποφάσισαν να αποσύρουν τους παρατηρητές τους από την αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου.
Αναφερόμενος στις οικονομικές πιέσεις που δέχεται η χώρα του, ο Μουάλεμ παραδέχτηκε ότι οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει κρίση αλλά δεν πρόκειται να «λυγίσουν» τη Συρία. Όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στο καθεστώς, ο Σύρος υπουργός είπε ότι «δεν αμφιβάλλει» για την υποστήριξη της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σχέση των δύο χωρών. «Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ποτέ μια ξένη παρέμβαση στη Συρία, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή», σημείωσε.
Την ίδια ώρα η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, οι δύο στην πόλη Χάμα. «Οι συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν το πρωί στις συνοικίες Μπαμπ-Κόμπλι και αλ-Τζαρατζμέ της Χάμα», όπως ανέφεραν ακτιβιστές από την περιοχή και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Λονδίνο. «Οι είσοδοι της Χάμα είναι αποκλεισμένες από το πρωί και οι συριακές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση από τα βόρεια και τα δυτικά της πόλης», διευκρίνισε ο Σάλεχ αλ-Χαμούι, ο εκπρόσωπος της «Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης». Ο Ανουάρ Αμράν, μέλος του «Συμβουλίου των Επαναστατών της Χάμα», είπε ότι άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη και «πολλές συνοικίες έχουν μπει στο στόχαστρο».
Στην επαρχία Ιλντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν περίπου 10.000 άτομα τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στην αλ-Μπάρα για την κηδεία του Ραντουάν Ραμπίι Χαμάντα, ηγετικής μορφής της επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε την Δευτέρα στην πόλη Σαρακέμπ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, οι δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούσαν υστερικά επί τέσσερις ώρες» στο αλ-Μπάρα, μετά την κηδεία του ακτιβιστή.