Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, δημιούργησε ήρωες και στις δύο πλευρές του Σιδηρούν Παραπετάσματος.
Η μόνη όμως που έγινε αποδεκτή και στις δύο πλευρές ήταν μία 10χρονη!
Τον Νοέμβριο του 1982, η Σαμάνθα έγραψε μια επιστολή προς τον σοβιετικό ηγέτη Γιούρι Αντρόπωφ.Και το εκπληκτικό είναι ότι έλαβε απάντηση!
Στη δεκαετία του 1980 οι σχέσεις ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ είχα φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκαλούσε τη Σοβιετική Ένωση » αυτοκρατορία του κακού». Ο “πόλεμος των άστρων” ήταν στα σχέδια για να αντιμετωπιστεί η σοβιετική απειλή και από την άλλη η Μόσχα τηρούσε την ίδια εχθρική στάση.
Η Σαμάνθα , ένα αδιάκριτο κορίτσι από μια μικρή πόλη του Μέιν, είχε τη συνήθεια να διαβάζει περιοδικά,εφημερίδες ακόμη και το σοβαρό Time. Σ΄αυτό διάβασε ένα άρθρο για τον Γιούρι Αντρόπωφ. Τα όσα ανέφερε το άρθρο δεν ήταν και τόσο κολακευτικά. Αν η Σαμάνθα ήταν ένα συνηθισμένο κορίτσι της ηλικίας της απλά θα φοβόταν τον Αντρόπωφ. Αντιθέτως εκείνη αποφάσισε να του γράψει μια επιστολή,αν και ακόμη και η ίδια της η μητέρα τη κορόϊδεψε όταν της ανακοίνωσε την απόφασή της.
Η Σαμάνθα όμως έγραψε στον Σοβιετικό ηγέτη ρωτώντας:
«Φυσικά και δεν χρειάζεται να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, αλλά θα ήθελα να μάθω γιατί θέλετε να κατακτήσετε τον κόσμο ή τουλάχιστον τη χώρα μας;…
«Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι αγρότες, ούτε οι συγγραφείς ούτε οι γιατροί, ούτε οι ενήλικες ούτε τα παιδιά, ούτε τα μέλη της κυβέρνησης, δεν θέλουμε κανένα πόλεμο, μεγάλο ή μικρό” .
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ, Γιούρι Αντρόποφ έγραψε την απάντησή του στις 19 Απρίλη 1983. Ο Αντρόπωφ κάλεσε την αμερικανίδα μαθήτρια να πάει στην ΕΣΣΔ το καλοκαίρι.
Η επίσκεψη της Σαμάνθα Σμιθ μεταδόθηκε από την Σοβιετική τηλεόραση και φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν σ΄ όλο το κόσμο.
Οι θεωρίες συνομωσίας δεν έλειψαν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι τη παρόρμηση ενός μικρού παιδιού την εκμεταλεύτηκαν οι μυστικές υπηρεσίες των δύο υπερδυνάμεων για να “στήσουν” αυτό το σώου.
Θεωρίες που άρχισαν να αναπτύσσονται και λόγω του πρόωρου θανάτου της Σαμάνθα,μόλις τρία χρόνια μετά από την επίσκεψή της στη Σοβιετική Ένωση. Η Σαμάνθα σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.