H έκρηξη σε ιρανική βάση πυραύλων πριν από δύο εβδομάδες ήταν το τελευταίο μιας σειράς από μυστηριώδη περιστατικά που αφορούν εκρήξεις σε εγκαταστάσεις μεταφοράς φυσικού αερίου, διυλιστήρια πετρελαίου και στρατιωτικές βάσεις – εκρήξεις που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και ζημιές βασικών υποδομών τα τελευταία δύο χρόνια.
Ιρανοί αξιωματούχοι, είπαν ότι έκρηξη στη βάση πυραύλων ήταν ένα «ατύχημα», και απέκλεισαν το ενδεχόμενο σαμποτάζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η έκρηξη στη βάση Shahid Modarres κοντά στην πόλη της Malard ήταν τόσο ισχυρή που συγκλόνισε την πρωτεύουσα, Τεχεράνη, περίπου 30 μίλια ανατολικά.
Παρά την επίσημη διάψευση για σαμποτάζ πληροφορίες κάνουν λόγο για πενταπλασιασμό των εκρήξεων σε διυλιστήρια και αγωγούς φυσικού αερίου από το 2010!
Η ιρανική ηγεσία δεν θέλει να εμφανιστεί ευάλωτη την ίδια στιγμή που Ισραηλινοί συζητούν στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εργάτες έχουν κατηγορηθεί για τις περισσότερες εκρήξεις, λέγοντας ότι προκλήθηκαν από λάθη, όπως «κακή συγκόλληση» ή “ελαττωματικά υλικά κατασκευής.»
Λόγω των κυρώσεων υποστηρίζουν δυτικές εταιρείες δεν μπορούν συμμετέχουν σε έργα στο Ιράν “με αποτέλεσμα πολλές από τις κρίσιμες εγκαταστάσεις του Ιράν να έχουν κατασκευαστεί από εγχώριες εταιρείες που όμως δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας”,υποστηρίζει στην Wasington Post ο Ρεζά Ζαντί,δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας.
Παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί:
Τουλάχιστον 17 εκρήξεις σε αγωγούς φυσικού αερίου έχουν αναφερθεί από το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τρεις το 2008 και το 2009. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 12 μεγάλες εκρήξεις έχουν πλήξει τα διυλιστήρια από το 2010, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι περίπλοκο να προσδιοριστεί η αιτία αυτών των συμβάντων.
Οι υποψίες ότι η στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη εντάθηκαν όταν τέσσερις βασικοί αγωγοί μεταφοράς αερίου εξερράγησαν ταυτόχρονα σε διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη Κουμ τον Απρίλιο.
Και τον Μάιο, ο υπουργός Πληροφοριών Heidar Moslehi ανακοίνωσε τη σύλληψη 30 «κατασκόπων της CIA», που όπως είπε είχαν προσληφθεί για να χαρτογραφήσουν τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν.
«Ένας από τους κύριους στόχους τους ήταν εκτέλεση σαμποτάζ,» είπε ο Moslehi στο ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Fars.
Κοινοβούλιο του Ιράν ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη στις εγκαταστάσεις πυραύλων.
«Δεν αποκλείεται σαμποτάζ στη βάση πυραύλων Malard», δήλωσε μια πηγή των Φρουρών της Επανάστασης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Το Ιράν έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για τη δολοφονία τριών πυρηνικών επιστημόνων στην Τεχεράνη από το 2010 αλλά και για τον ιό «Stuxnet”,που “εισέβαλε” σε ηλεκτρονικά συστήματα του Ιράν.
Washington Post