Ο «πόλεμος» γενικεύεται στην Ευρώπη.Η Γερμανία «προελαύνει»

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τη χώρα μας «ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη» και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να είναι έτοιμες για μια πιο ενσωματωμένη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη.

«Είμαι πεπεισμένη ότι μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης.

Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο να αναλάβει η ΕΚΤ μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Αν οι πολιτικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να λύσει την κρίση στην ευρωζώνη, τότε κάνουν λάθος», είπε και πρόσθεσε πως ότι ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάμβανε τον ρόλο «δανειστή ανάγκης», δε θα έδινε τέλος στην κρίση.



Ζήτησε δε πολιτική ευαισθησία από όλους για να μειωθούν οι εντάσεις που έκαναν την… εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ηγέτες κρατών μελών της ευρωζώνης κι εκείνους χωρών που δεν έχουν μπει στη νομισματική ένωση. Μάλλον είχε στο μυαλό της τον… σύμμαχο της, Νικόλα Σαρκοζί και τον καυγά του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,74%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,15% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 203 μ.β με απόδοση 3,8%.

Η ΕΚΤ αποτυγχάνει ως τώρα να σβήσει τις φλόγες αφού αναποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της και σήμερα με αγορές ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.707 μ.β, στην Ιρλανδία στις 636 μ.β και στην Πορτογαλία στις 945 μ.β.

Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,34900.

Το Λονδίνο είναι στο -1,80%, η Φραγκφούρτη στο -1,35% και το Παρίσι στο -1,43%.

Ανακάμπτει η Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη στις 721,87 μονάδες και άνοδο +0,55% στις 15.09.

Πίσω στο 1997, 14 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, γύρισε σήμερα η Ισπανία.

Σε μία καταστροφική όπως αποδείχτηκε δημοπρασία το Ισπανικό Δημόσιο άντλησε 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ από 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%.

Αυτό το νούμερο είναι και το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.

»Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς μήνες, που θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες ή ακόμα και μέρες, πριν υπάρξουν πραγματικοί κίνδυνοι για την χρεοκοπία χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία που θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής» δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.

Ο ίδιος περιμένει το εως τώρα αδιανόητο, την »μόλυνση» δηλαδή χωρών όπως η Φινλανδία και η Αυστρία και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για αδράνεια.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας άλλος τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική UBS δημοσιεύει ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο :»Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Ρίζα του κακού κατά την τράπεζα είναι η στρεβλή δομή της ευρωζώνης και ως άμεσες λύσεις προτείνει την αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών και αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν.

 Διαβάστε ακόμη

Για αλλαγή στάσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης κατηγορεί την Ελλάδα η ΕΕ

Γάλλοι και Γερμανοί…»ξέχασαν» τα δις για άχρηστα όπλα και…ειρωνεύονται!