Ο χάρτης που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο απεικονίζει την νέα πραγματικότητα στη βόρεια Αφρική και στη Μ.Ανατολή. Οι ισλαμιστές κυριαρχούν παντού.Το ερώτημα είναι ποιοι ισλαμιστές; Οι “μετριοπαθείς”,τύπου Ερντογάν,όπως τουλάχιστον τον παρουσιάζουν; Γιατί και γι΄ αυτόν υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα της “κρυφής αντζέντας”. Ή οι “σκληροί”;
Στη Λιβύη για παράδειγμα. Το καθεστώς Καντάφι έπεσε μετά από μήνες πολέμου και τόνους πυραύλων και βομβών. Η χώρα ισοπεδώθηκε για να αρχίσει από το μηδέν ένα νέο ξεκίνημα.Να πάει μπροστά.Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.
Μόλις τη Παρασκευή πλήθος ισλαμιστών συγκεντρώθηκε για να απαιτήσει την εφαρμογή της Σαρίας,του ισλαμικού νόμου.Η συγκέντρωση έγινε στην ίδια πόλη απ΄ όπου ξεκίνησε και στηρίχθηκε η “επανάσταση” εναντίον του Καντάφι.Από τη Βεγγάζη.
Αν και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να κρατήσουν τη Λιβύη μακρυά από “θεοκρατικές” αντιλήψεις ,είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να το καταφέρουν.Γιατί και στη Λιβύη η πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη και θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος πολιτικός παράγοντας στη Λιβύη μετά τον Καντάφι, ο οποίος ασκούσε σκληρή καταστολή εναντίον των ισλαμιστών κατά τη διάρκεια των 42 χρόνων αυταρχικής εξουσίας.
Οι δυτικές δυνάμεις σχεδόν δέχονται ότι η έλευση της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο σημαίνει ισλαμιστές στην εξουσία. Έτσι κι αλλιώς είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στην Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), Mustafa Abdul Jalil, υποσχέθηκε τον Οκτώβριο του να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο. «Εμείς, ως μουσουλμανικό έθνος έχουμε την ισλαμική Σαρία ως πηγή της νομοθεσίας μας , ως εκ τούτου κάθε νόμος που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ισλάμ είναι νομικά άκυρος», είπε.
Οι Ισλαμιστές στην Αλγερία,στις συγκεντρώσεις τους απαιτούν σεβασμό στη Σαρία,επικεντρώνοντας σε ζητήματα που εύκολα μπορούν να έχουν αποδοχή στο κόσμο.Πρόσφατα σε μια από τις συγκεντρώσεις τους καλούσαν τις τράπεζες να σεβαστούν την απαγόρευση του Ισλάμ για την είσπραξη τόκων και έκαναν έκκληση για ένα σύνταγμα που να προέρχεται από την ηθική της Σαρία.
«Θέλουμε να τρέξει η ζωή μας σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές, είτε πρόκειται για την οικονομία, την πολιτική ή τις σχέσεις μας με άλλες χώρες», δήλωσε ο Basit Ghuwaila, ένας ιεροκήρυκας σε τζαμί στη Τρίπολη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι το Ισλάμ είναι μόνο για σκληρές κυρώσεις.»
Εξαιρετικά ισχυροί εμφανίζονται μετά από τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου,αλλά και οι σκληροί ισλαμιστές,που επίσης ήταν στο περιθώριο επί εξουσίας Μουμπάρακ. Και το πως θα διαχειριστούν αυτή τους την επιτυχία είναι ένα μεγάλο και σοβαρό ερώτημα,σε μια χώρα που κατοικείται από πάρα πολλούς δυτικούς πολίτες.
Όπως και να ‘χει η Ευρώπη έχει πλέον στην απέναντι ακτή της μια τελείως νέα αλλά κυρίως άγνωστη πραγματικότητα. Και δεν μπορεί παρά να ανησυχεί.