ΗΠΑ-Ισραήλ θεωρούνται …ένα.Κι όμως και σ΄αυτή τη σχέση χωράει η κατασκοπία! Κι όταν ο κατάσκοπος πιάνεται το πράγμα σοβαρεύει. Ο πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε αίτημα του ίδιου του ισραηλινού προέδρου Πέρες για να δοθεί χάρη στον καταδικασμένο σε ισόβια Αμερικανό εβραϊκής καταγωγής Τζόναθαν Τζέϊ Πόλαρντ.Ήδη έχει συμπληρώσει 27 χρόνια στη φυλακή.
Η Ουάσινγκτον παραμένει σταθερή στη θέση της και αρνείται να δώσει χάρη στον Πόλαρντ. Γιατί τέτοια επιμονή;
Ο Τζόναθαν Τζέι Πόλαρντ γεννήθηκε το 1954 στη South Βanκ της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Το 1970 πήγε στο Ισραήλ για να μετάσχει σε ένα θερινό σχολείο. Η αγάπη του για το Ισραήλ εξελίσσεται σε πάθος, που αργότερα θα του στοιχίσει την καταδίκη του σε ισόβια. Εκεί γνωρίζει τη γυναίκα του,την Εσθερ Πόλαρντ, με την οποία θα παντρευτεί το 1994. Ηταν κι εκείνη στο θερινό σχολείο. «Μας ένωσε η αγάπη για το Ισραήλ. Οταν τελείωσε το πρόγραμμα επιστρέψαμε στις ΗΠΑ εκείνος, στον Καναδά εγώ. Δεν διατηρήσαμε επαφή. Το 1990 όμως οι εφημερίδες δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή του στην οποία έλαβε πολλές απαντήσεις, ανάμεσα στις οποίες και τη δική μου. Οταν την έστειλα δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για τον νεαρό που είχα γνωρίσει πριν από 20 χρόνια στο Ισραήλ. Ο Τζόναθαν όμως κατάλαβε ποια είμαι και μου απάντησε. Πήρα το αεροπλάνο από το Τορόντο και τον επισκέφθηκα στη φυλακή. Από τότε είμαστε μαζί»!
Ο Πόλαρντ μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το 1976, επιχείρησε να προσληφθεί στη CIA η οποία τον απορρίπτει. Τελικά προσλαμβάνεται ως αναλυτής στο Πολεμικό Ναυτικό, σε υπηρεσία που είχε να κάνει με κατασκοπεία. Το αντικείμενό του είναι τα οπλικά συστήματα πλοίων διαφόρων κρατών. Λόγω θέσης έχει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. Το 1983 στρατολογήθηκε από πράκτορες της LAKAM,μια υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ.
Για δύο περίπου χρόνια εφοδίαζε τους Ισραηλινούς με απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν την εθνική τους ασφάλεια .
Η δράση του αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1985. Μαζί με την τότε σύζυγό του Anne, η οποία θεωρήθηκε συνεργός, οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εκείνη αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 1991. Ο Πόλαρντ έρχεται σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει ότι θα δώσει λεπτομερή αναφορά για τις ενέργειές του και δεν θα περάσει από κανονική δίκη. Αντίθετα θα κριθεί με επιείκεια για τη μοναδική κατηγορία που του είχε απαγγελθεί, δηλαδή «αποκάλυψη μυστικών του κράτους σε σύμμαχο». Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται πως δεν διέπραξε ούτε προδοσία που νομικά υφίσταται μόνο όταν σε καιρό πολέμου παραδίδεις μυστικά στον εχθρό αλλά ούτε καν ότι προκάλεσε ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ετσι αναμένει να «εισπράξει» μια ποινή από δύο ως τέσσερα χρόνια, αντίστοιχη με αυτές που έχουν επιβληθεί σε ανάλογες περιπτώσεις. Τα ισόβια στα οποία καταδικάζεται ήταν κεραυνός για τον ίδιο.
Ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Κάσπαρ Γουάινμπεργκερ επέδωσε στον δικαστή που έκρινε την υπόθεση ένα πολυσέλιδο υπόμνημα λίγες ώρες προτού πάρει την απόφασή του. Ο Πόλαρντ πιστεύει ότι αυτό το υπόμνημα, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση γιατί εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται απόρρητο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίση του δικαστή.