Ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για τα τρόφιμα!

– Βίαιες συγκρούσεις στην Αλγερία για λίγη ζάχαρη
– Φοβούνται εξεγέρσεις σε όλες τις χώρες ακόμη και “παγκόσμιο πόλεμο”
– Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΟΗΕ στις ανεπτυγμένες χώρες
– Που βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων

«Φέρτε µας ζάχαρη!», φώναζαν χθες στο Αλγέρι οι νεαροί διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε κυβερνητικά κτίρια, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ελαστικά στους δρόµους.
 
Σύµφωνα µε τον ΟΗΕ, οι παγκόσµιες τιµές των τροφίµων έσπασαν τον ∆εκέµβριο κάθε ρεκόρ, ενώ όπως προειδοποιεί ο οργανισμός «µπαίνουµε σε περίοδο υψηλού κινδύνου».
 
Ο δείκτης τιµών των τροφίµων του ΟΗΕ, ένα διεθνές καλάθι της νοικοκυράς που περιλαµβάνει σιτάρι, καλαµπόκι, γαλακτοκοµικά, κρέας, λάδι και ζάχαρη, βρίσκεται σήµερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, όταν θεσµοθετήθηκε. Εχει ανεβεί ψηλότερα και από το 2008, όταν η ακρίβεια στα τρόφιµα είχε πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις στο Μεξικό, την Ινδονησία, την Αίγυπτο, το Καµερούν, την Αϊτή.
 
Η τιµή της ζάχαρης έχει σπάσει ρεκόρ 30ετίας, η τιµή του σιταριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο, η τιµή του χοιρινού έχει ανεβεί κατά 25% από τις αρχές του 2010, οι τιµές των τροφίµων αυξήθηκαν συνολικά για έκτο συνεχόµενο µήνα και από κοινού µε τις αυξανόµενες τιµές του πετρελαίου δηµιουργούν αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονοµάζουν «the perfect storm» – «η τέλεια καταιγίδα».
 
Τα αίτια για την άνοδο, ρεκόρ των τιµών των τροφίµων είναι πολλαπλά: τα ακραία καιρικά φαινόµενα που καταστρέφουν καλλιέργειες και σοδειές σε ολόκληρο τον κόσµο, η σηµαντική αύξηση της κατανάλωσης στις αναδυόµενες οικονοµίες της ανατολικής Ασίας, η πίεση την οποία ασκεί η ζήτηση για βιοκαύσιµα, ιδίως στις ΗΠΑ, η αύξηση του παγκόσµιου πληθυσµού, οι κυβερνητικές πολιτικές, όπως η απαγόρευση που επέβαλαν στις εξαγωγές σιτηρών τον περασµένο Αύγουστο Ρωσία και Ουκρανία… Οι κίνδυνοι είναι σαφείς: ταραχές, γεωπολιτικές εντάσεις, παγκόσµιος πληθωρισµός, ολοένα και µεγαλύτερη πείνα.

Στη δεινότερη θέση οι ειδικοί τοποθετούν τις φτωχές χώρες που παράγουν λίγο από το φαγητό που καταναλώνουν, χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και η Νιγηρία. Η «περίοδος υψηλού κινδύνου» όµως, για την οποία έκανε λόγο ο Αµπντολρέζα Αµπασιάν, επικεφαλής οικονοµολόγος του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ, αφορά όλες τις χώρες, ακόµα και τις πιο ανεπτυγµένες.
 
Οι ταραχές ξέσπασαν στο Αλγέρι την Τετάρτη και επαναλήφθηκαν χθες το απόγευµα. ∆ιαµαρτυρόµενοι για τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί τελευταία στις τιµές του γάλακτος, της ζάχαρης και του αλευριού, για το γεγονός ότι τα πλούσια αποθέµατα της Αλγερίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν µεταφράζονται σε µια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες, νεαροί έβαλαν φωτιές και συγκρούστηκαν µε την αστυνοµία σε πολλές συνοικίες του Αλγερίου. «Εχουν δίκιο αυτά τα νέα παιδιά», έλεγε η Αµάρα Ουράµπ, µια πενηντάχρονη κάτοικος της συνοικίας Μπαµπ Ελ-Ουέντ. «∆εν έχουν δουλειές, δεν έχουν σπίτια, δεν έχουν βίζα (για άλλες χώρες) και τώρα δεν έχουν ούτε καν ψωµί ή γάλα».
 
Βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές σηµειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες και στη γειτονική, συνήθως ήρεµη, Τυνησία. Το φιτίλι άναψε στις 17 Δεκεμβρίου ένας 26χρονος άνεργος πτυχιούχος πανεπιστηµίου,ο Μοχάµεντ Μπουαζίζι: Οταν η αστυνοµία κατάσχεσε τον πάγκο µε τα φρούτα και τα λαχανικά που πωλούσε χωρίς άδεια, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε µπροστά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Σίντι Μπουζίντ και η απελπισία του έγινε αµέσως «σηµαία» χιλιάδων πολιτών, από τους άνεργους πτυχιούχους, η ανεργία είναι επισήμως 14%, κατά τόπους όµως πολύ υψηλότερη, µέχρι τους συνδικαλιστές και τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνόδευσαν την Τετάρτη στην τελευταία του κατοικία τον Μπουαζίζι, ο οποίος υπέκυψε στα τραύµατά του. Αυτόπτες µάρτυρες λένε πως µετά την κηδεία µια γυναίκα ανέβηκε σε έναν στύλο και απειλούσε να αυτοκτονήσει µαζί µε τα τρία παιδιά της, µη αντέχοντας άλλο τη φτώχεια. Χιλιάδες δικηγόροι ξεκίνησαν χθες απεργία, διαµαρτυρόµενοι για το ξύλο που έφαγαν από τους αστυνοµικούς στη διάρκεια καθιστικών διαδηλώσεων διαµαρτυρίας την περασµένη εβδοµάδα.