Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ με κύριο θέμα την αντιπυραυλική.

Η εφημερίδα Ιζβέστια με τίτλο «Ο Λαβρόφ θα επιδιώξει όπως οι ΗΠΑ απλοποιήσουν το καθεστώς θεωρήσεων» δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις ΗΠΑ, η οποία θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου (visas) και στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα συζητηθεί το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, η κατάσταση στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή, τα θέματα του καθεστώτος θεωρήσεων και ο προγραμματισμός της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στη Μόσχα, το φθινόπωρο. Επίσης προβλέπεται να υπογραφεί συμφωνία που θα διέπει την υιοθεσία παιδιών μεταξύ των δύο χωρών.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι δεν αναμένεται να γίνει κανένα μεγάλο άλμα στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Στην καλύτερη περίπτωση, η ρωσική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να έχει μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τη θέση της αμερικανικής πλευράς. Μάλιστα, η ε/φ επισημαίνει ότι «ο Σεργκέι Λαβρόφ προσβλέπει όπως λάβει από τις ΗΠΑ απάντηση στην ερώτηση, γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να υπογράψουν συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη διατυπώνοντας έτσι γραπτώς ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία».

Σχετικά με άλλα θέματα της ατζέντας του Ρώσου ΥΠΕΞ, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα συζητηθεί η περικοπή των δικαιολογητικών, που υποβάλλονται στα προξενεία των δύο χωρών για χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (visas), αλλά και αυστηρότερος έλεγχος των ατόμων που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από τη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπτώσεις κακοποίησής τους – οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί – από τους Αμερικανούς θετούς γονείς τους.

Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε στη Ροσιίσκαγια Γκαζέτα ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα επικεντρωθεί στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.
Στη συνέχεια, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβένεφ στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στην αρχή της ενιαίας (αδιαίρετης) ασφάλειας. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Λισαβόνας επιβεβαίωσε την προσήλωσή του σ’ αυτήν αρχή, ενώ στη πράξη οι ενέργειες του «δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή τη διακήρυξη».
«Η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ στα εδάφη των νέων μελών, πέρα από κάθε πολιτική διαβεβαίωση περί του αντιθέτου, όχι μόνο που γίνεται πραγματικότητα αλλά πλησιάζει στα σύνορά μας. Η αντιπυραυλική άμυνα, την οποία προωθούμε ως κοινό σχέδιο ούτως ώστε κανένας να μην αισθάνεται απειλούμενος, προς το παρόν εξελίσσεται σε μονόδρομο βάσει του αμερικανικού σεναρίου. Έτσι, εμάς μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε με τις δυνατότητές μας στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου. Εμείς όμως δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι το σχέδιο αυτό είναι το βέλτιστο».
Αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι χάρη στις εκμυστηρεύσεις της Wikileaks έγινε γνωστό ότι στη διάρκεια της προετοιμασίας της Συνόδου της Λισαβόνας, η Συμμαχία εκπονούσε το σχέδιο προστασίας των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Πολωνίας από επίθεση από τη Ρωσία. «Μόνο ένας άρρωστος εγκέφαλος θα μπορούσε να φανταστεί ότι όντως μπορεί να σχεδιαστεί μια τέτοια επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.
Επίσης, αναφέρθηκε πολύ αρνητικά στην επίσκεψη στο Βατούμι της Γεωργίας, του αμερικανικού πλοίου «Μοντερέι», που διαθέτει το αντιπυραυλικό σύστημα «Αegis».
Αναφορικά με το θέμα της Λιβύης ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο Καντάφι, ο οποίος «εκπροσωπεί μια μεγάλη και ισχυρή φυλή και ταυτόχρονα ήταν αποδεκτός και από τις άλλες φυλές της Λιβύης, δεν μπορεί να αγνοηθεί» και κάλεσε την αντιπολίτευση της Λιβύης και τη δυτική συμμαχία να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τον συνταγματάρχη.
«Η τοποθέτηση υπέρ της μίας μόνο πλευράς, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη και η θέση της άλλης, οδηγεί σε αδιέξοδο», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «προσπάθειες υλοποίησης παρόμοιου σεναρίου με αυτό της Λιβύης, σημειώνονται και στη Συρία».