Σύμφωνα με τον Vysotsky, τα συστήματα που πρώτα απ΄ όλα θα εξεταστούν είναι το γαλλικής κατασκευής σύστημα Creusot-Loire Compact και το ιταλικό OTO-Melara 127/64LW. Επιπλέον, ο ναύαρχος είπε ότι τα ρωσικά σκάφη θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα με κινητήρες diesel και τα συστήματα κλιματισμού – όλα κατασκευασμένα εκτός Ρωσίας.
Ο Ν.Novichkov, αρχισυντάκτης στοTASS υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην τεχνολογία της άμυνας από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
«Στην αρχή έλεγαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα από το Ισραήλ. Στη συνέχεια, δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει την παραγωγή ιταλικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Λίγο καιρό αργότερα, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αγοράσουν ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral από τη Γαλλία. Φαίνεται ότι ο στρατός έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει χάσει τις τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή υψηλής ποιότητας όπλων. Η κατάσταση στην εθνική στρατιωτική βιομηχανία έχει σταδιακά επιβαρυνεθί»,λέει ο Novichkov.
Ο Viktor Litovkin, εκδότης της εφημερίδας Ανεξάρτητη Στρατιωτική Επιθεώρηση,υποστηριζει ότι «ένας από τους λόγους που έκαναν τον Αρχηγό του Ναυτικού να σκεφτεί την ευκαιρία να αγοράσουμε συστήματα πυροβολικού ξένης παραγωγής είναι το γεγονός ότι η Ρωσία μετά βίας μπορεί να κάνει . Όσο μπορώ να θυμηθώ, η τελευταία φορά, που έγινε κάτι τέτοιο ήταν πάνω από δέκα χρόνια πριν. «
«Η ποιότητα των ρωσικών αμυντικών προϊόντων έχει μειωθεί εδώ και χρόνια. Τίποτα δεν έχει εκσυγχρονιστεί 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του έθνους έχει πεθάνει αργά αλλά σταθερά.
«Δεν βλέπω καμία τραγωδία σε νέες πρωτοβουλίες. Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα γυαλιά της ΕΣΣΔ, θα είναι καταστροφικό”,υποστηρίζει .
Ο Konstantin Sivkov, πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών για την Γεωπολιτική όμως διαφωνεί:
«Όταν μας λένε ότι η αγορά όπλων από το εξωτερικό δεν συνεπάγεται κάτι αρνητικό για τη χώρα, αυτό είναι μισή αλήθεια. Εάν οι χώρες αγοράζουν κάτι η μία από την άλλη , είναι θεμιτό γι ‘αυτούς, επειδή μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη Ρωσία, επειδή το ΝΑΤΟ είναι πιθανός εχθρός της Ρωσίας.
Δεν είναι σοβαρό όταν κάποιος λέει ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι ανίκανη να κάνει υψηλής ποιότητας όπλα. Κίνα και την Ινδία, οι οποίες αγόρασαν ρωσικά όπλα και συνεχίζουν να τα αγοράζουν ακόμα, ποτέ δεν έθεσαν θέμα για την ποιότητά τους. Αν η Ρωσία συνεχίζει να αγοράζει όπλα από άλλες χώρες, το εθνικό αμυντικό σύστημα θα καταρρεύσει εντελώς. Νομίζω ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να εξετάσει το θέμα εις βάθος. Εάν αγοράσουμε συστήματα πυροβολικού των πλοίων μας τώρα και μετά συνεχίσουμε με την αγορά των κινητήρων τους, θα θάψουμε τη ναυπηγική βιομηχανία μας. Αυτό θα προκαλέσει ζημίες σε άλλους κλάδους του συστήματος, το οποίο θα προκαλέσει τελικά μια ανεπανόρθωτη ζημιά για την αμυντική ικανότητα της χώρας. «