Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, υψηλότερα επιδόματα και δάνεια στους φοιτητές, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους εν όψει των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το 2012 στη χώρα.
Την 13η Μαρτίου εφέτος διεξάγονται στη Ρωσία περιφερειακές εκλογές, τον Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένες να γίνουν εκλογές για την 450μελή Δούμα και, τέλος, το 2012 αναμένονται οι προεδρικές εκλογές–μέσω των οποίων πολλοί προβλέπουν την επάνοδο του Πούτιν στο Κρεμλίνο.
«Από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι η αύξηση των τιμών των τροφίμων», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του «Ενωμένη Ρωσία» στο Μπριάνσκ, που απέχει από τη Μόσχα 330 χλμ. νοτιοδυτικά.
«Στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις δεν επανέρχομαι, ας αφήσουμε τον κόσμο μόνο με τα προβλήματά του και με την υπόσχεση ενός ανθηρού μέλλοντος», επισήμανε ο Πούτιν σε ομιλία του που περισσότερο έμοιαζε προεκλογική παρά απλά ως μια τοποθέτηση για την οικονομία.
Μπροστά σε γιγαντοοθόνες που πρόβαλλαν ανεμίζουσες ρωσικές σημαίες, ρωσικές λίμνες κι εκκλησίες και καλλιεργημένα χωράφια, τόνισε ότι από φέτος το φθινόπωρο οι εργαζόμενοι του δημοσίου θα έχουν μισθολογική αύξηση 6,5%, μαζί με τους φοιτητές, που τα δάνειά τους θα είναι αυξημένα 9%. Επίσης, έκαμε πολλές αναφορές σε μία ανθούσα βιομηχανία όπλων στη Ρωσία, ακόμα και σε κατασκευές νέων κατοικιών, την ώρα που πολλοί Ρώσοι κατά το παρελθόν παρά τις αποταμιεύσεις τους δεν απέκτησαν τη δική τους στέγη.
Δικαιολόγησε αναφέροντας ότι η Ρωσία από την ανατίμηση του πετρελαίου θα κερδίσει συνολικά φέτος 1,5 τρισ. ρούβλια (53 δισ. ρούβλια), αγνοώντας προφανώς τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι με τις αυξήσεις θα ενισχυθεί ο ρυθμός του πληθωρισμού, κάτι που θα ανησυχήσει τους εκλογείς.
Σε δίμηνη βάση ο ρωσικός πληθωρισμός κυμαίνεται, φέτος, στο 3,2%, άρα μπορεί σε 12μηνη να κυμανθεί στο 6% έως και 7%.
Ο Πούτιν, 58 ετών, που προήδρευσε της Ρωσίας την 9ετία 2000-2008 –όταν το πετρέλαιο είχε φθάσει στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο τιμών–, αρνήθηκε σήμερα να αποκαλύψει εάν έχει σχέδια επανόδου του στο Κρεμλίνο, ή αντίθετα εάν θα ευλογήσει την παράταση της θητείας του προστατευόμενού του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σήμερα επιτέθηκε σφοδρά κατά της «ενδημικής διαφθοράς», τονίζοντας ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι «συντεταγμένοι, επαγγελματίες κι αποφασιστικοί».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν, έτσι κι αλλιώς, θα παραμείνει ένας παντοδύναμος ρώσος πολιτικός ηγέτης, που θα διαφεντεύει τις τύχες της ομοσπονδίας των 142 εκατομμυρίων ψυχών, σήμερα, έως και το 2020.