Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα μια απόφαση η οποία θα δίνει το πράσινο φως για την αποστολή 300 παρατηρητών στη Συρία, όπως δήλωσε στον Τύπο ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι στο μεταξύ θα γίνει η επεξεργασία ενός νέου σχεδίου απόφασης το οποίο θα σταλεί στις χώρες μέλη του Συμβουλίου. «Ο στόχος μας είναι περιορισμένος: να στείλουμε μια αποστολή παρατηρητών στη Συρία», πρόσθεσε ο Αρό.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).
Ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι οι 15 χώρες μέλη «βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία».
Το προηγούμενο Σάββατο το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει μια πρώτη απόφαση η οποία προέβλεπε την αποστολή στη Συρία μιας ομάδας 30 παρατηρητών. Έπειτα από αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τώρα αναμένεται η υιοθέτηση της απόφασης για την αποστολή της πλήρους ομάδας των 300 παρατηρητών.
Σκοπός της αποστολής αυτής είναι να επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, η οποία ισχύει από τις 12 Απριλίου, και να βοηθήσει στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.
Οι 300 στρατιωτικοί παρατηρητές, που δεν θα φέρουν όπλα, θα αναπτυχθούν σταδιακά στη Συρία, αρχικά για τρεις μήνες, ενώ θα συνοδεύονται και από πολίτες, εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς (πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα, διοίκηση κ.ά.)
«Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ στέλνει παρατηρητές σε μια ζώνη πολέμου, σημειώνονται ακόμη μάχες στη χώρα, σημειώνονται βίαια επεισόδια», υπογράμμισε ο Αρό.
«Είναι πολύ σημαντικό να τους στείλουμε το συντομότερο δυνατό, όμως παράλληλα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον κίνδυνο για τους παρατηρητές», πρόσθεσε ο γάλλος πρεσβευτής. «Γι’ αυτό το λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση επί τόπου» προτού αναπτυχθεί η αποστολή, συνέχισε.
Το σχέδιο της απόφασης, ένα αντίτυπο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση εγγυήσεις ώστε οι παρατηρητές να μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, ανάμεσά τους και «απόλυτη ελευθερία χωρίς εμπόδια, άμεση πρόσβαση και κυκλοφορία», επικοινωνίες χωρίς παρεμβολές και εγγυήσεις ασφαλείας.
Το σχέδιο καλεί επίσης τη Δαμασκό να σεβαστεί «ξεκάθαρα και ολοκληρωτικά» τη δέσμευση της να απομακρύνει τα στρατεύματά της και τα βαρέα όπλα από τις συριακές πόλεις.
Παράλληλα υπογραμμίζει «την ανάγκη η συριακή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ να συμφωνήσουν σύντομα στα κατάλληλα εναέρια μέτρα» (αεροπλάνα ή ελικόπτερα) για τη διευκόλυνση της αποστολής.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει την πρόσθεσή του να επιβεβαιώσει την εφαρμογή της απόφασης και να εξετάσει τη λήψη όλων των άλλων μέτρων που θα κρίνει απαραίτητα».